Safety & Sanitary var ett av workshopens fem teman.

Fotograf: Klara Johansson

Kategori: Arbetsmiljö

Knuffar framåt för jämställd sjöfart

En konkret action list för jämställd sjöfart. Det är målet med initiativet Equality in Shipping som Elin Kristensson, vd för Northern Offshore Services, med flera har dragit igång.  
Drygt 100 kvinnor inom sjöfarten har på måndagskvällen samlats på Northern Offshore Services kontor i Göteborg. Syftet är att kickstarta arbetet med en action list för en mer jämställd sjöfart. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]med flera har dragit igång.  ”} /–>

Drygt 100 kvinnor inom sjöfarten har på måndagskvällen samlats på Northern Offshore Services kontor i Göteborg. Syftet är att kickstarta arbetet med en action list för en mer jämställd sjöfart. 

– Vi har en situation i vår bransch som vi inte är nöjda med, slår Elin Kristensson, vd för Northern Offshore Services, fast i sitt inledande tal. 

Hon påpekar att sjökaptensutbildningen på Chalmers har 20 procent kvinnliga elever. På programmet för internationell logistik är de 30 procent. 

– Det är fantastiskt, nu börjar det hända saker! Men tittar man på statistiken i våra bolag så speglas inte detta, säger hon. 

Action list för förändring

Det är bakgrunden till den här kvällen. Elin Kristensson och övriga initiativtagare vill ha en förändring, och menar att man då behöver jobba med kulturen hos rederier och andra företag inom klustret.

– Vi vill ta fram en action list med tips och tricks för att hjälpa branschen. Inte en kravlista, utan vi vill på ett positivt sätt bidra med förslag på vad man kan göra inom bolagen. Nu kör vi! sa hon. 

Elin Kristensson, vd för Northern Offshore Services och Northern Energy & Supply. Foto: Klara Johansson

Ett antal inspirationstalare tar över scenen. Först ut är Carolina Kihlström, projektledare och kommunikationsansvarig på branschorganisationen Svensk Sjöfart, som pratar om vad som hittills har gjorts på området. Christina Palmén, ansvarig för säkerhet och miljö på Svensk Sjöfart, talar om jämställdhet och inkludering i egenskap av sin roll som ordförande för WISTA Sweden. 

Richard Kullenberg, distriktssamordnare på Sjöräddningssällskapet, pratar om hur hans organisation arbetar för att öka andelen kvinnliga sjöräddare. 

Workshop med fem teman

Därpå följer kvällens huvudnummer: en workshop. Deltagarna sprider ut sig mellan fem stationer med olika teman för att gemensamt diskutera och komma fram till konkreta åtgärder.

Deltagare som arbetar till sjöss berättar om erfarenheter från fartyg de seglat på, och HR-personal från olika rederier fyller i med erfarenheter från kontoren. Idéerna flödar och sorlet stiger i takt med att mörkret faller utanför fönstren. 

  • Jill Jarnsäter, projektledare på Sjöfartsverket, höll i den del av workshopen som hade rubriken Empowering women. Sally Johnsson från Donsötank, Signe Johnsson från Veritas Tankers och Beda Samuelsson Backman från Sirius Shipping.

    Fotograf: Klara Johansson

  • Cajsa Jersler Fransson, projektledare på Sjöfartsverket och representant för Redo-projektet, höll i en av workshopens fem delar.

    Fotograf: Klara Johansson

  • Ett hundratal kvinnor inom sjöfartsnäringen deltog i workshopen hos Northern Offshore Services i Göteborg.

    Fotograf: Klara Johansson

Tankar om föräldraledighet och familjeliv, anpassade törnar och begränsningar i avtalen diskuteras. Likaså det faktum att skyddsutrustning ombord inte alltid passar alla.

– Jag har tröttnat på för stora overaller och löser det genom att sy om dem själv, berättar en deltagare, och påpekar att problemet med för stora kläder inte bara rör kvinnor ombord.

Trygghet diskuteras också. Hur kan man lösa eventuell otrygghet som kommer med olåsta hytter eller att alla ombord har tillgång till huvudnyckeln? Hur vore det med en app för att betygsätta praktikplatser utifrån jargong? Och när det gäller rekrytering – vad sägs om en ny såpa à la Rederiet för att locka fler unga till branschen? 

Webbsida på gång

Alla idéer skrivs ner på blädderblock. Nästa steg är att sammanställa dem och göra listan tillgänglig på en webbplats som är under uppbyggnad.

– Syftet är att skapa en konkret action list som alla kan plocka idéer från. Målet är att hjälpa branschen att förändras på ett enkelt sätt, säger Elin Kristensson. 

Initiativet går under namnet #equalityinshipping. Elin Kristensson är noga med att påpeka att detta är ett oberoende initiativ som vill hjälpa hela klustret att bli mer jämställt. 

Hon är nöjd med kvällens workshop och glad över den stora uppslutningen. 

– Vi är en salig blandning av folk från olika företag och branschorganisationer här idag – precis vad jag hoppades på!

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]