Fotograf: Anna Lundberg

Kategori: Folk/företag

Hopp om framtiden

DSM19 är igång och invigdes i blåst och regn, men med hopp om framtiden och en uppmaning om att göra affärer.

Jonas Backman, vd för Sirius, var först ut att hälsa välkommen till 2019 års upplaga av Donsö Shipping Meet. Efter att ha beklagat vädret, SMHI nämner vindbyar på tjugo sekundmeter under dagen, uppmanade han publiken i skämtsamt stränga ordalag att se till att göra affärer, för det är vad DSM handlar om.

– Nu är det ett upp till er, så sätt igång och förhandla! Det är det som ska till för att vi ska kunna ha den här mässan.

Framtiden är här

Katarina Norén, generaldirektör på Sjöfartsverket höll välkomsttal med fokus på att framtiden redan är här. Hon räknade upp hur mycket det är som händer just nu i branschen, om ansträngningarna att på ett hållbart sätt att möta en framtid med ökande transportvolymer. Hon nämnde Sea Traffic Management och Maritime Single Window som exempel.

– Vi måste arbeta tillsammans för att göra sjöfarten mer tillgänglig. I dag är det mycket enklare att nå en hamn med en lastbil än med ett fartyg. Greta Thunberg-generationen förväntar sig att man ska kunna gå ut på internet och bestämma möte med ett fartyg i en hamn, vi måste arbeta mycket hårdare för att åstadkomma det.

Få unga att gilla sjöfart

Hon talade om att närmare 2.000 ungdomar var på Donsö dagen innan, på rekryteringssatsningen Dag Noll.

– Vi vet att den stora utmaningen är att få ungdomar att verkligen gilla sjöfartsbranschen. Det var därför vi också gjorde en turné med vår isbrytare Atle under sommaren. Vi fick 27.000 besökare under turnén (Sjöfartskonvojen, reds anm) och jag tror att vi tillsammans har skapat en vändning nu – jag tror att vi visar för våra unga att sjöfart är en modern bransch.

Två dagars mässa

DSM19 pågår 3–4 september på sjöfartsmetropolen Donsö i Göteborgs södra skärgård och Sjöfartstidningen är på plats. Följ med här för fler uppdateringar om vad som händer på mässan!