Honda till CMP

Copenhagen Malmö Port (CMP) och den japanska biltillverkaren Honda har slutit ett avtal som gör CMP till Hondas importhamn för bilar till den nordiska och baltiska marknaden. Avtalet omfattar ca 20.000 bilar om året och träder i kraft den 1 oktober.

Bilarna kommer att transporteras med feederfartyg – till en början två i veckan – från Hondas andra europeiska knutpunkt, Gent i Belgien, dit de kommer från fabrikerna i England och Japan. Från terminalen i Malmö ska bilarna gå vidare med lastbil till den danska samt delar av den svenska marknaden, med järnväg till norra Sverige och Norge samt feederfartyg till Hangö för den finska och baltiska marknaden.

Nordisk Motortransport AB, som hanterar importbilar, klargör idag Hondas bilar för den svenska marknaden och förhandlingar pågår just nu om de övriga marknaderna. I oktober flyttar företaget från Trelleborg till Malmö Frihamn och en ny bilterminal på 130.000 kvadratmeter. I den nya anläggningen kommer ett helt nytt PDI-centrum för kontroll och specialutrustning av bilarna att finnas.

Sedan Toyotas bilterminal invigdes i Malmö 2003 har CMP blivit Nordens största bilhamn. Varje vecka anlöps Malmö av 1–2 oceangående bilfartyg från Fjärran Östern och 6–8 feederfartyg med bilar. I år räknar CMP med att ta emot 350.000 nya bilar.

Anna Ljunggren

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]junggren[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]