Under den första resan var fartygets samtliga tre befälhavare med, Pontus Jönsson till vänster, John Englund i mitten och Thomas Jansson till höger.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Passagerarsjöfart

Första resan avklarad för Birka Gotland 

I veckan gjorde kryssningsfartyget Birka Gotland sin första resa med passagerare efter närmare ett års förberedelser. Nu ser Gotland Alandia Cruises ljust på framtiden.

Efter att ha legat stilla sedan pandemins intåg våren 2020 kom så dagen då Birka Gotland, tidigare Birka Stockholm, återigen kunde hälsa passagerare välkomna ombord. Ackompanjerad av vattensalut från bogserbåten Montfred lämnade fartyget Stockholm under onsdagskvällen för en första kryssning på ett knappt dygn till Mariehamn.

Närmare 600 passagerare fanns med under den första resan, vilket är en bra bit från den maximala passagerarkapaciteten på 1.800 personer.

– Vi börjar lite lägre för att kunna få in alla rutiner ordentligt, säger fartygets intendent Bo Limnell till Sjöfartstidningen.

Ägarbolagens högsta chefer klippte bandet

Det var i augusti i fjol som det stod klart att Viking Line och Gotlandsbolaget gått samman för att bilda det gemensamma kryssningsrederiet Gotland Alandia Cruises för fartyget som de äger tillsammans. Under onsdagskvällen invigdes fartyget genom att de båda rederiernas högsta chefer, Viking Lines vd Jan Hanses och Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson, klippte ett band på scenen i nattklubben Backstage.

– Jag är väldigt tacksam och imponerad över den insats som Viking Lines personal har gjort i detta projekt, men också Gotlandsbolagets, sa Jan Hanses.

När Rederi AB Gotland och Viking Line inledde samarbetet kring fartyget startade de ett gemensamt bolag med namnet Syndesi Marine AB, där syndesi är grekiska och betyder att sammanfläta, para ihop. Men genom premiären meddelade Håkan Johansson att det projektet nu är avslutat.

– Nu kommer vi att begrava projektet Syndesi, det är klart nu. Men vi kan inte luta oss tillbaka, utan nu ska vi kavla upp ärmarna och se till att detta blir succé, sa Håkan Johansson.

Bogserbåten Montfred bjöd på en vattensalut vid Birka Gotlands första avgång. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Triss i befälhavare 

Under den första resan var fartygets samtliga tre befälhavare med ombord, Pontus Jönsson, John Englund och Thomas Jansson.

– Äntligen åker vi, nu är vi i vårt rätta klimat – till sjöss, säger John Englund.

– Det har varit en jättespännande resa att få dra igång det här fartyget, säger Thomas Jansson.

– Med den här besättningen vi har är det en fantastiskt bra början, alla vill vara här, är peppade och jobbar verkligen stenhårt, säger Pontus Jönsson.

Tror på framtiden

Gotland Alandia Cruises vd Susanne Kaarnimo-Knight var nöjd med premiären och tror starkt på framtiden för Birka Gotland.

– Det ser ljust ut och det finns ett stort intresse. Jag tror att vi kan komma med en tjänst som efterfrågas på marknaden. Vi ser ljust på framtiden, säger hon.

Läs mer om Birka Gotland i nästa nummer av Sjöfartstidningen, 4/24, med utgivning 26 april.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]