Fotograf: Henrik Ekberg

Kategori: Hamn/Logistik | Tank

Effektivare energihamn i Göteborg

Ett nytt digitaliserat system i Göteborgs Energihamn gör pumphanteringen smidigare mellan terminal och raffinaderi. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]minal och raffinaderi. 

Den nya automationsplattformen i Energihamnen innebär bland annat terminalerna snabbt och tydligt får besked om när pumpning kan ske och kostnaden för pumpningen syns direkt när den är avslutad. Detta ska spara både tid och pengar. 

– Vi strävar ständigt med att bygga bort så kallade flaskhalsar och projektet med att bygga upp en automationsplattform är ett långsiktigt arbete i vår ambition att bli mer effektiva, säger Jörgen Wrennfors, produktionsutvecklingsingenjör på Göteborgs Hamn, i ett pressmeddelande. 

Bättre överblick

Den nya lösningen, med nya processkontrollsystem, ger enligt hamnen överblick och enkelhet där både hamn och pumpande bolag direkt kan se statistik och kostnad för att hyra produktionsanläggningen. I applikationen bokar kunderna när, var och vad som ska pumpas. Denna förbättrade överblick ska underlätta planeringen och göra det mer flexibelt för både Göteborgs Hamn och för kunderna.

Varken papper eller penna

Även tillsynskontrollerna har effektiviserats genom digitala system. Tidigare kontrollerades tillsynspunkterna med hjälp av streckkodsläsare och papper och penna men i dag får ledningsvakterna all information via surfplattor kopplade till ett gps-system som bekräftar ledningsvaktens närvaro.

– Ledningsvakterna kan rapportera avvikelser som exempelvis tillfälliga pumpningsstopp, så att kunden tydligt kan följa händelseförloppet genom systemhistoriken, säger Eric Berndtsson, produktionsplanerare på Göteborgs Hamn.

Ytterligare 600 timmar

Den ökade automationsgraden i hamnen har frigjort produktionskapaciteten i rörledningssystemet med 2,2 procent, vilket innebär cirka 600 timmar mer produktionskapacitet på årsbasis. Energihamnen är, enligt Göteborgs Hamn, Skandinaviens största allmänna energihamn med cirka 2.500 anlöp varje år. 2016 slog hamnen rekord när 23,7 miljoner ton olja hanterades. Om det inte vore för ett underhållsstopp skulle rekordet slagits förra året. 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]