Fotograf: Henrik Ekberg

Kategori: Container | Hamn/Logistik

Effektivare pappershantering i Gävle

Gävle Hamn får ett automatiserat höglager för hantering av pappersrullar, något man enligt hamnen förmodligen blir först med i världen.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]r först med i världen.

Anläggningen kommer, enligt Gävle Hamn, att inrymmas i en 10.000 kvadratmeter stor och 25 meter hög byggnad där pappret kommer att lastas i containrar för vidare sjötransport. 

Regionens pappersindustri

– Det här är ännu en investering som stärker hamnens konkurrenskraft och stora betydelse för regionens pappersindustri. Volymerna i hamnen har ökat kraftigt och när nu också containerterminalen fördubblar sin kapacitet, så tar vi viktiga steg mot fortsatt stark tillväxt, säger Gävle Hamns vd Fredrik Svanbom i ett pressmeddelande. 

Effektiv lösning

Kommunägda Gävle Hamn står för investeringen och hyr ut anläggningen till hamnoperatören Yilport. Hyresavtalet är på 30 år. 

– Det är det mycket produktiva samarbetet med Gävle Hamn som möjliggör den här viktiga och för hamnar helt unika satsningen. Tillsammans möter vi den urstarka svenska pappersindustrins behov med den mest effektiva lösning som finns, konstaterar Yilport Nordics marknadschef Håkan Bergström.

Autonomt

Pappersprodukterna, som kommer med tåg till hamnen, kommer att hanteras i automatiserade traverser. Anläggningen, som byggs i direkt anslutning till containerterminalen och får en kapacitet på 500.000 ton årligen, kommer också att bestå av ett nätverk av horisontella transportörer som flyttar rullarna autonomt till respektive container. 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]