Svenska traditioner och innovationer

Julen har varit och även farit med ett nytt år tätt i hälen. Lucia och tomten samt Kalle och granen är över för denna gång. Dessa typiska ”svenska” jultraditioner, hur svenska är de? Egentligen? Hörde för nå´t år sedan en Toblerone-politiker som nästan skämdes över hur Sverige har så få ”egna” traditioner och att så mycket är importerat, lånat eller kopierat från andra länder. Tomten den röde är ju en Coca-Cola-gubbe från 20-talet (fast flaskan designades av en svensk!!), Lucia kommer från Italien och semlan är tysk tror jag. Få svenskar kan nationalsången, vi firar knappt svenska flaggans dag men hoppa små grodor är vi ganska bra på…

Och just precis dessa faktum som hon tyckte var så negativa är ju de facto positiva och pekar rakt på den svenska traditionen! Vi har alltid varit ett mycket pragmatiskt och innovativt folk som varit tvungna att vara street smarta för att överhuvudtaget överleva i de karga svenska skogarna. Det har inte funkat att luta sig mot gamla traditioner och tro att livet då blir bättre eller utvecklas.

Redan under medeltiden när det upptäcktes malm och skogsbruk så tog vi hit valloner, tyskar och holländare m.fl. som lärde oss hur man skulle bäst göra. Istället för att öda tid och försöka uppfinna hjulet på nytt så lärde vi av de som redan kunde. Det gällde för svensken att vara pragmatisk och se till att saker och ting funkade framför att vifta med nationalflaggan och hävda sin originalitet.

Redan vikingarna reste runt och lärde sig nya saker som importerades, både språk och seder med bruk. Jämför med conquistadorerna som absolut skulle omvända världen att bli som dem. Att vara nyfiken på det nya, ta till sig sånt som fungerar och inte vara så bunden vid traditioner är kanske det som är väldigt svenskt?

Har som sjöman besökt en hel del länder med tillhörande butiker och det mest slående exemplet på mångfalden hos oss är att jämföra bröddiskar runt om i världen. Vad finns i Frankrike? Baguette på längden och tvären. I Mellanöstern? Pita bröd. I Indien? Naan! I Amerika? Skivat formbröd som man kan blåsa hål i. Ett vanligt ICA maxi bjuder kunden på metervis hyllor med bröd av alla de slag. Hårdbröd, tunnbröd mjuk eller hårt, grovt bröd, fullkornsbröd, limpa, stenugnsbakat, surdegs, pumpernickel plus baguette, pita, tacos, naan, chapati osv osv. Finns inget land i världen som kommer i närheten av ett svenskt sortiment. Tror det beror på att vi är otroligt vidsynta, nyfikna och pragmatiskt tänkande som inte har behovet av att följa gamla konventioner och svepa in oss i blågult och isolera oss med barkbröd och kålrötter.

Många länder runt omkring oss är extremt stolta över sina flaggor och viftar hej vilt och hävdar sin särart. Svensken är mer öppen, tolerant och nyfiken, tar in det som funkar, sätter det i produktion och får saker att hända, växa och utvecklas. Det finns en röd tomte, bra ta in honom, nån har en tjej med ljus i håret, kanonbra, in med henne också, funkar fint, sånt gillar vi, osv osv.

Viktigaste för oss är när saker fungerar och går framåt, istället för konservativt bakåtsträvande mot gamla ideal som inte utvecklar samhället. Var på tekniska museet häromdagen med barnbarnen och herrejösses vad jag glömt hur mycket som svenskar har uppfunnit och upptäckt genom tiderna! En framsynt industrialiseringspolitik på 1800-talet, vilandes på en solid grund i form av en genomtänkt statsapparat designat av Axel Oxenstierna, banade väg för mängder av nytänk och smarta idéer utanför boxen. Det håller i sig än vill jag påstå, för fortfarande är Sverige med och kämpar i topp inom de flesta områden, även om kanske PISA-resultaten är lite naggade i kanten.

Med det vill jag avsluta 2015 och in kastar vi oss i det spännande 2016 där vi tillsammans nog ska se till att förändra den maritima världen lite ytterligare mera!

Kommentarer

 • Cowboy

  Rock n’ Roll! Gott Nytt År!

 • Jonas

  Du skriver bra Ulf, men snälla försök använda styckeindelning och ny rad etcetera nästa gång. Man blir lite yr av att läsa texten tyvärr.

 • ulf

  Ja det blev lite komprimerat. Ett litet redaktionellt missförstånd. Det ordnar vi!

 • Anders

  Äntligen en som kan tala om vilka vi är och vara stolt över det. Mera sådant, vi är på G i Sverige.

 • Benny Pettersson

  En god tanke för det nya året.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.