Estonia.

Fotograf: valitsus.ee

Kategori: Haveri

Åklagaren utreder inte Estonia på nytt

Åklagarmyndigheten har beslutat att inte återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen och inte heller inleda förundersökning i samband med Estonias förlisning.
Det var i november 2020 som Åklagarmyndigheten fick in en begäran om att den nedlagda förundersökningen om det begåtts brott i samband med Estonias förlisning skulle återupptas eftersom det hade kommit fram nya omständigheter. I begäran hänvisades till uppgifter i en tv-dokumentär som visade hål i fartygets skrov. Därefter har ett flertal liknande begäranden inkommit.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]amband med Estonias förlisning skulle återupptas eftersom det hade kommit fram nya omständigheter. I begäran hänvisades till uppgifter i en tv-dokumentär som visade hål i fartygets skrov. Därefter har ett flertal liknande begäranden inkommit.

Den estniska säkerhetsutredningsmyndigheten beslutade att inleda en preliminär bedömning med anledning av de nya uppgifterna. Statens haverikommission i Sverige och Olycksutredningscentralen i Finland beslutade att bistå den estniska myndigheten i sin bedömning.

– Baserat på vad som framkommit genom utredningsmyndigheternas åtgärder finns det inget som tyder på att det skulle ha skett en kollision med ett fartyg eller ett flytande föremål och inte heller någon explosion i fören. Inte heller har något annat framkommit som ger anledning att anta att ett brott har begåtts. De ytterligare åtgärder som planeras av utredningsmyndigheterna förväntas inte påverka min bedömning. Därmed ska inte förundersökning inledas och ärendet avslutas, säger kammaråklagare Karolina Wieslander i ett pressmeddelande. 

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]