Fotograf: Marin Mätteknik

Kategori: Offshore | Specialfartyg

MMT får uppdrag i Öresund

Göteborgsbaserade Marin Mätteknik ska undersöka en planerad kabelrutt mellan Sverige och Danmark för Svenska Kraftnät med två mätfartyg.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ät med två mätfartyg.

Svenska Kraftnät håller på med ett arbete för att placera ut nya kablar mellan Sverige och Själland, och har nu tecknat kontrakt med Marin Mätteknik för att hitta den mest lämpliga dragningen för sjökabeln. Rederiet ska undersöka den planerade kabelrutten från svensk till dansk strand, arbetet påbörjas i april och ska avslutas senast i mitten av juni.

Ersätter gamla kablar

Mätningen kommer att genomföras av två olika fartyg: ROV- och surveyfartyget IceBeam och surveyfartyget SeaBeam. Det senare ska undersöka havsbottnen nära stranden, och det förra användas i de djupare områdena. Undersökningarna görs med sonarer och ekolod, olika instrument på en undervattensrobot, samt provtagning med borrutrustning.

De nya kablarna ska ersätta de så kallade själlandskablarna som måste bytas ut på grund av att de börjar bli gamla. 

Flera fartyg

Marin Mätteknik har idag sju fartyg i sin flotta. Tidigare i år tog rederiet in multifartyget Stril Explorer på charter under två år från norska Simon Møkster Shipping.

Av de två fartyg som deltar i operationen för Svenska Kraftnät är IceBeam (svenskflaggad) det större och hon byggdes 1978 vid Skaaluren, Norge. Fartyget används ofta vid ROV-uppdrag, geoteknisk provtagning, kartläggning av sjöbotten och miljöuppdrag. Hon har en längd på 40 meter. Besättningen består av sex personer och ombord finns mellan 4-11 surveyors beroende på uppdrag.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]