Fotograf: Marin Mätteknik

Kategori: Forskning | Specialfartyg

Nytt uppdrag för MMT

Göteborgsbaserade MMT har skrivit kontrakt för ett uppdrag inom ett så kallat Ocean Thermal Energy Conversion-projekt kallat Nemo. Uppdragsgivare är det franska företaget DCNS.

Uppdraget inom projektet Nemo syftar till att undersöka den geofysiska och geotekniska miljön i området omkring ett kommande kraftverk på en flytande plattform med en tillhörande potentiell kabelrutt in till staden Bellefontaine på ön Martiniques västkust i Karibiska havet.

Utnyttjar temperaturskillnaden

Den flytande plattformen ska förankras i havet och kommer att utnyttja temperaturskillnaden mellan det varma vattnet vid ytan och det kalla vattnet längre ned i djupet för att på så sätt producera icke-intermittent och kolfri elektricitet.

MMT kommer att utföra undersökningarna ihop med joint venture-partnern Reach Subsea och med användning av DP2-fartyget Stril Explorer, som bland annat är utrustad med en arbets-ROV som i sin tur är försedd med utrustning för geofysiska undersökningar.

”Intressant geologi”

– Det här är ett spännande projekt för oss med en intressant geologi på vulkansluttningar i tropiska farvatten. Vi ser fram emot ett säkert och roligt projekt ihop med DCNS, säger Karin Gunnesson, projektmanager vid MMT, i ett pressmeddelande.

Projektet beräknas pågå i två månader under det första kvartalet 2016.