Hanseatic Inspiration blev säsongens första kryssningsanlöp i Göteborg.

Fotograf: Göteborgs Hamn AB

Kategori: Passagerarsjöfart | Säkerhet

Kryssningspremiär i Göteborg

Coronapandemin har mer eller mindre ställt in all kryssningstrafik. Men nu börjar trafiken komma igång. Under fredagen kom säsongens första anlöp till Göteborg, det efter att även Helsingborg och Malmö fått anlöp.
Stockholm har tidigare fått besök av kryssningsfartyg som gått in och ut genom skärgården utan att några passagerare fått gå i land. Men nu börjar de första anlöpen där passagerarna får gå i land fritt som vanligt. Under fredagen anlöpte kryssningsfartyget Hanseatic Inspiration från det tyska rederiet Hapag Lloyd Cruises till Amerikaterminalen i Göteborg med kryssningsresenärer. Ombord finns 51 passagerare och en besättning om 165 personer. Kryssningen påbörjades den 30 augusti i Hamburg och man har besökt norra Tyskland och Bornholm innan man nu når Göteborg.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only] som vanligt. Under fredagen anlöpte kryssningsfartyget Hanseatic Inspiration från det tyska rederiet Hapag Lloyd Cruises till Amerikaterminalen i Göteborg med kryssningsresenärer. Ombord finns 51 passagerare och en besättning om 165 personer. Kryssningen påbörjades den 30 augusti i Hamburg och man har besökt norra Tyskland och Bornholm innan man nu når Göteborg.

Innan kryssningen påbörjades i Hamburg genomgick passagerare och besättning en hälsokontroll, och inför anlöpet skickade fartyget även en hälsodeklaration till Göteborgs hamn. Det är en rutin som hamnen haft igång sedan början av februari, och den gäller alla typer av anlöp i hamnen.

– I övrigt gäller samma riktlinjer för kryssningspassagerare som för andra turister när det gäller inresetillstånd i Sverige, säger Åsa Kärnebro, hamnkapten på Göteborgs Hamn AB, i ett pressmeddelande.

Fartyget har normalt en kapacitet på 270 passagerare men kommer till Göteborg med endast en femtedel av den fulla kapaciteten. Inför anlöpet har hamnen gått igenom säkerheten med berörda rutiner. 

– Vi har samrått med VG-regionens smittskyddsläkare och Sjöfartsverket och den samlade bedömningen är att vi helt klart kan genomföra det här anlöpet på ett säkert sätt. Det kommer att hanteras som ett vanligt anlöp med en rad riskminimerande åtgärder där social distansering och noggrann hygien är grunden, säger Åsa Kärnebro.

Fartyget kommer att göra ytterligare ett anlöp i september. Utöver det kommer Europa 2 från samma rederi att göra tre anlöp i Göteborg. 

Under fredagen fick även Helsingborgs hamn anlöp av Hapag Lloyds kryssningsfartyg Europa, anmält på kort varsel.

– Det känns väldigt positivt med ett ”bonusanlöp” såhär sent på sommaren och rent generellt sänder det positiva signaler från kryssningsindustrin ur ett större perspektiv där fartygen kan börja segla igen och även på sikt kanske lätta något på vissa av de rigorösa säkerhetsåtgärderna som vidtagits, både för passagerare och besättning, säger Mark Wieden som ansvarar för kryssningar i Helsingborgs Hamn i ett pressmeddelande.

I tisdags anlöpte dessutom Europa 2 till kryssningshamnen i Malmö med 140 passagerare ombord.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]