Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Arbetsmarknad | Folk/företag

Fack och arbetsgivare enas mot mobbning

ITF och ICS har gemensamt publicerat riktlinjer för hur trakasserier och mobbning ska undvikas ombord.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ing ska undvikas ombord.

Internationella Transportarbetarförbundet (ITF) och Internationella Redareföreningen (ICS) släpper riktlinjerna inför ett ILO-möte i februari.

– Mobbning har allvarliga konsekvenser för sjömäns fysiska och mentala hälsa och det påverkar också samarbetsförmågan med negativa konsekvenser för fartygets och besättningens säkerhet, säger ICS:s generalsekreterare Peter Hinchcliffe.

Sunt förnuft

I riktlinjerna ges exempel på trakasserier och mobbing: opassande kommentarer om kön, sexuell läggning, etnicitet eller kommentarer om att någon är för känslig till exempel. Saker som sunt förnuft säger inte är lämpliga men som inte bara tas som exempel i riktlinjerna utan de säger också att arbetsgivaren ska ha en policy där vad som är trakasserier och mobbning ska ingå liksom hur anställda ska kunna rapportera trakasserier och mobbning på ett bra sätt.

De båda internationella organisationerna lovar att deras respektive nationella medlemsorganisationer ska sprida riktlinjerna till sina medlemmar men den som inte vill vänta på att få dem skickade till sig kan läsa de nya riktlinjerna direkt på nätet.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]