Viking Glory passerar Kobba Klintar utanför Mariehamn på Åland.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Ekonomi | Färjetrafik

Eckerö ägarintressebolag i Viking Line

Viking Line fortsätter att köpa aktier i Eckerö. Under onsdagen meddelade Viking Line att bolaget numera ser Rederiaktiebolaget Eckerö som ett ägarintressebolag.

Det var under onsdagen som en aktieaffär gjorde att Viking Line Abps ägarandel i Rederiaktiebolaget Eckerö överskred 20 procent, det enligt ett börsmeddelade som rederiet skickade ut. Under onsdagen fattade dessutom Viking Lines styrelse beslutet att Rederi AB Eckerö ska redovisas som ett ägarintressebolag enligt kapitalmarknadsmetoden i Viking Lines koncernbokslut. Det innebär bland annat att rederiet numera kan bokföra sin andel av Eckerös resultat som en intäkt, alternativt som kostnad i sin egen resultaträkning. 

Enligt Viking Line kommer beslutet innebära en positiv initial resultateffekt om 2,5 MEUR och som kommer att resultatföras under kvartal fyra 2023.

Enligt en intervju med Ålandstidningen menar Viking Lines vd Jan Hanses att rederiet nu tänker byta strategi när det gäller aktieköp i Rederi AB Eckerö.

– Vi kommer nog att dra av på takten. Om någon är intresserad av att sälja får vi förstås överväga det, men det här innebär att vi nått en punkt där vi värderar om vår strategi, säger han till tidningen.