Norska Kystvaktens KV Bergen och Loke Viking arbetar med brandbekämpning vid Almirante Storni under torsdagen.

Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Haveri

KBV vill få brinnande fartyget i hamn senast till helgen

Ett väntat väderomslag efter kommande helg gör att Kustbevakningen nu vill att branddrabbade Almirante Storni flyttas från platsen utanför Vinga i Göteborg. Men ännu finns inget beslut om vart.

Tillsammans med bogserbåtar från Svitzer, norska Kystvaktens fartyg KV Bergen och Loke Viking från Viking Supply Ships fortsätter Kustbevakningen att vattenbegjuta branden i lasten på bulkfartyget Almirante Storni utanför Vinga i Göteborg. Under onsdagen upptäcktes tecken på en ökad värmespridning i virkeslasten, men under torsdagen kom rapporter om att spridningen inte fortsatt och därmed uteblev en befarad eskalering av branden.

Kustbevakningen meddelade under torsdagen att släckvattnet fortsatt har dämpande effekt, men flaggade samtidigt för att det väntade sämre vädret efter den kommande helgen nu gör att situationen behöver få en lösning.

– Vi har nu ett tidsfönster med bättre väder att använda till att lösa detta. Att ytterligare dra ut på tiden är inte hållbart, sett till uthålligheten för vår egen och övrig personal. Vi har också ett ständigt miljöhot i form av det bränsle som finns ombord, säger Fredrik Hallerström, räddningsledare på Kustbevakningen i ett pressuttalande.

Sedan onsdagskvällen den 8 december 2021 deltar norska Kystvaktens KV Bergen samt Loke Viking, anlitat av ägaren till Almirante Storni, i släckningsarbetet. Foto: Kustbevakningen

Kan behöva mer resurser

Under torsdagen har Kustbevakningen kunnat genomföra personalbyten på myndighetens fartyg som deltar i operationen. Ytterligare resurser kan komma att behövas om situationen inte förbättras.

– Vi ser kontinuerligt över vad vi behöver, och flera länder i närområdet har erbjudit sina resurser och förbereder sig för att eventuellt kunna bistå, säger Fredrik Hallerström.

Ägaren till Almirante Storni, de tyska rederiet NCS som har ansvaret för fartyget, besättningen och lasten, arbetar parallellt med Kustbevakningen med brandsläckningen och med att ta fram en bärgningsplan för att i detalj beskriva hur en bärgning och bogsering in till hamn eller till en plats inomskärs ska gå till. Något beslut om var och hur det ska se var inte taget under torsdagseftermiddagen, men länsstyrelserna i Västra Götaland och Halland, Transportstyrelsen, Kustbevakningen, berörda kommuner och räddningstjänster har gjort en sammanställning av vilka hamnar som skulle kunna bli aktuella. På den finns Göteborgs hamn, men också Varbergs hamn och Uddevalla hamn. Dock har både Transportstyrelsen och Göteborgs hamn deklarerat att man av säkerhetsskäl ytterst ogärna tillåter en bogsering in till hamnen.

Läget är akut men ingen risk för förlisning

Kustbevakningen anser att det är angeläget att ett beslut tas så fort som möjligt.

– Fartyget kan inte ligga kvar där hon ligger, hon behöver flyttas till en plats i lä eller till hamn. Vi påskyndar den processen, tiden rinner iväg och prognosen visar att hårt väder snart är här, säger Fredrik Hallerström.

Dock poängterar Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen, att det inte föreligger något akut hot om att fartyget ska sjunka.

– Vi är väldigt trygga med att det här fartyget fortfarande har god funktionalitet och sjövärdighet. Sedan har branden så klart en viss påverkan, men det är ingenting som gör att vi löper någon risk att fartyget ska sjunka eller att bränslet ska läcka ut nu. Men vi ser att vi kan hamna i ett sämre läge om vi inte får häva det här nu, säger han till Sjöfartstidningen.

Samtidigt har polis och åklagare startat en förundersökning om hur branden på fartyget kan ha börjat. Åklagare har beslutat om att hålla upplysningsvisa förhör ombord på Alimrante Storni.