Silja Serenade i Stockholms skärgård.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik

Ställer in avgångar efter bakteriefynd

Tallink Silja har ställt in flera avgångar med Silja Serenade på linjen mellan Stockholm och Helsingfors på grund av legionellabakterier i fartygets vattensystem.
Det var under lördagen som Tallink Silja gick ut i ett pressmeddelande och berättade att rederiet hittat legionellabakterier i vattensystemet ombord på Silja Serenade. Det var i samband med en rutinkontroll av vattenkvaliteten ombord som det preliminära resultatet visade att halterna av legionellabakterier överskridit gränsvärdena på några ställen i fartygets vattensystem.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]systemet ombord på Silja Serenade. Det var i samband med en rutinkontroll av vattenkvaliteten ombord som det preliminära resultatet visade att halterna av legionellabakterier överskridit gränsvärdena på några ställen i fartygets vattensystem.

Rederiet beslutade att ställa in fartygets avgångar den 12 och 13 november för att genomföra en klorchockbehandling av fartygets system för att eliminera bakterierna. Fartyget befann sig i Helsingfors vid upptäckten, men genomförde seglingen tillbaka till Stockholm under lördagskvällen där rengöringen nu genomförs.

Under måndagen skrev rederiet i ett nytt pressmeddelande att processen med att skölja igenom systemen ombord efter behandlingen och att återinstallera all teknik som kopplats ur tagit längre tid än beräknat, vilket gör att fartyget återgår i trafik först den 15 november från Helsingfors. Silja Serenade kommer att avgå från Stockholm den 14 november som planerat, men enbart med besättning och ett mindre antal lastbilar och frakttransportörer ombord.

Legionellabakterien sprids inte från person till person eller genom dricksvatten, utan överförs som vattenaerosoler, små partiklar i luften, vid inandning. Symptom på legionellos inkluderar torrhosta, feber, huvudvärk, muskelsmärtor och andnöd. Inkubationstiden från infektion till första symptom är 2–10 dagar. 

Rederiet uppmanar nu passagerare som rest med Silja Serenade att vara vaksamma på eventuella symptom och kontakta läkare om några symptom uppstår. Tallink Silja meddelar även att kontroller på rederiets övriga fartyg varit normala och att inga andra avgångar påverkas.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]