Hejdlös drift med sjömanslivet

November brukar betraktas som en mörkrets dystra månad. Vilket i år förstärks av sorgliga händelser på hemmaplan och i vår omvärld. Men det finns små ljusglimtar att glädjas åt. På torsdag den 16 dennes, vankas s/s Martha-afton på Rosenhill Seamen’s Center i Göteborg och på Katarina Sjöfartsklubb i Stockholm.

Filmen Martha spelades in i Piraeus och på ön Salamis 1967. Det var en dramatisk tid i Grekland, eftersom den så kallade grekjuntan just hade gripit makten i en militärkupp. Det danska filmteamet lär ha bemötts av misstro av de nya makthavarna men lyckades ändå fullborda sitt projekt.

Filmen är en hejdlös drift med sjömanslivet. Jag törs påstå att vi som var till sjöss på den tiden älskar filmen. Andra kanske tycker att den är det sämsta de någonsin har sett.

Huvudrollsinnehavare är en gammal stimbåt. Fartyget löpte av stapeln på Burmeister & Wain 1927, för snart 100 år sedan. Hon döptes till Aslaug och gick för det danska rederiet Torm ända till 1951. Då blev hon svenska Singorita med Helsingborg som hemmahamn. Därefter var hon tyska Kormoran i några år. Sina sista år i aktiv tjänst gick hon som libanonflaggade Margarita för grekbröderna Roussos. Hon var i ett bedagat skick när det danska filmteamet fann henne. Men det blev kärlek vid första ögonkastet, trots att hon egentligen låg på sitt yttersta.

Filmen gjorde en enastående succé bland de danska sjömännen, kanske inte riktigt lika mycket bland de norska. Den visades aldrig på svenska biografer, och det skulle dröja 20 långa år innan det svenska sjöfolket fick bekanta sig med s/s Martha.

Filmens svenska framgång har en liten förhistoria. Strax efter Salénkonkursen 1984 tittade två före detta sjötelegrafister på en för dem okänd dansk sjömansfilm som hade tagits iland från något av rederiets fartyg. Den ene var Lars Aron Nilsson, mångårig Salénanställd. Min blygsamhet förbjuder mig att avslöja vem den andre var. Filmen förmedlades till en tredje före detta telegrafist, Christer Hederström, som då basade över Handelsflottans kultur- och fritidsråds hyrfilmservice. 1987 hade HKF bekostat en svensk textning av filmen. HKF släppte ut den i filmservicen, som då hade omkring 200 anslutna fartyg. s/s Martha tuffade rakt in i hjärteroten på hela det svenska sjöfolket.

1991 tvingade trycket HKF att börja sälja Martha, först som videokassett och långt senare i dagens behändiga DVD-format. Nu finns den med textning på både svenska, engelska, norska och finska – och även på danska för hörselskadade danskar. Totalt har HKF och arvtagaren Sjömansservice sålt över 7.000 exemplar av filmen.

Det finns några svenska kopplingar i filmen. Däribland ett dräpande tilltal som får det danska Martha-gängets norska konkurrenter att bli helt förstummade.

Marthas redare heter O.P. Andersen. Det tycks ha påverkat kapten Nielsens val av dryck i bryggans vattenkaraff. Redaren lär bära drag av verklighetens danska storredare A.P. Møller och Knud Lauritzen.

Ett av filmens ansikten är den sköna Laura i Piraeus. Antagligen fastnade danskarna för just henne genom filmen Zorba. Där hade hon samma affärsidé som den hon har i Martha. Skådespelerskan heter Eleni Anousaki. Så småningom satsade hon på en politisk karriär. Hon satt länge i det grekiska parlamentet för Pasok-partiet. När filmen var ny för vår del hade jag ambitionen att ta mig till Grekland och försöka få en intervju med henne, gärna i en livbåt. Men det blev aldrig av, och om hälsan står henne bi fyller hon 80 år den 1 maj 2024.

Genom filmen lever hela det galna danska gänget obekymrat vidare, men i verkligheten har alla hunnit segla in i den sista hamnen.

Jag vet inte om det finns lediga platser kvar till s/s Martha-visningarna i Göteborg och Stockholm, men hör med Rosenhill eller Katarina om du känner Martha-abstinens.

Kommentarer

 • Arne Sjöstedt

  Genom trevlig film som jag har i min samling av kult filmer. Trevligt skriven artikel historien om Martha .

 • Kenneth Nilsson

  Vet inte hur många ggr jag sett filmen, 30-40 ggr kanske. Senast för ett par år sedan på Katarina. Vet och kan i princip varenda kommentarer och mening. Ändå garvar jag. Nästan varenda scen e en favorit.
  Gick på Comet i Skärhamn slutet på förra seklet när Lars – Aron, blev senare min personalchef i Viking, RIP, och Dalnäs kom dit och vi bilda en Martha klubb. ?
  Bajenkenneth.

 • Gusten Holm

  Har 2 st av denna film. Sett dom massor med ggr. Tröttnar aldrig.

 • Ove Nilsson

  Jag jobbade tidigare på Blidösundsbolaget, under vinterkvällarna brukade vi ha filmkvällar ombord på ms/Sjöbris. En kväll kom rederiets tekniska chef Niklas Schölin ner och ville vara med, och vad hade han med sig, jo SS Marta. Mycket skratt den kvällen, har sett den många gånger sedan dess
  /Ove Nilsson

 • Anders

  Filmen är rolig för att vi alla seglat med alla karaktärerna, kanske även är någon av dem.
  Köpte en kassett på 90-talet. Visade den för min pappa, han hade ingen sjömanserfarenhet. Han drog inte på munnen en enda gång.Tyckte det var det tråkigaste han sett. Själv skrattade jag och fortfarande skrattar hejdlöst åt filmen. Min uppfattning är att filmen verkligen är en nischfilm och har svårt att tro att det kan finnas någon motsvarande för andra yrkeskategorier. Finns det t.ex. någon film som bara kallskänkor uppskattar? Fast det är klart, gissar att brandmännen går igång på Nilecity och poliserna ser sina förfäder i Pippis Kling & Klang…

 • Ulf Nersing

  Välkommen till vår Marthaafton på Sjömanskyrkan och Sjömansservice (Sjömansklubben) i Norrköping.

 • Karsten Jespersen

  Rederrollen er højst sandsynligt baseret på H.N.Andersen fra ØK. Når han ankom til ”Ørkenfortet”, ØKs hovedkontor på Holbergsgade 2, skulle alle gange, elevatorer etc være ryddede. Han ville ikke se NOGEN på sin gang op til sit kontor. Og stakkels den person, der ikke havde nået at komme af vejen…

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.