Skagerak under ett besök i Uddevalla.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Forskning | Miljö

Skagerak gör ny expedition till Nord Stream

Under söndagen lämnade Göteborgs universitets forskningsfartyg Skagerak sin hemmakaj i Göteborg för en ny expedition till området i Östersjön där explosionen på Nord Stream-ledningarna inträffade i höstas.
Det var den 27 september förra året som nyheten om ett omfattande läckage på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 kom. Snart visade det sig handla om ett sabotage genom kraftiga explosioner på ledningarna. En vecka efter explosionerna inleddes en forskningsexpedition till området som engagerade både Göteborgs universitets forskningsfartyg Skagerak och SLU:s fartyg Svea för att undersöka miljöeffekterna av metangasläckan. Och nu är det dags för ännu en expedition för Skagerak. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]ningarna. En vecka efter explosionerna inleddes en forskningsexpedition till området som engagerade både Göteborgs universitets forskningsfartyg Skagerak och SLU:s fartyg Svea för att undersöka miljöeffekterna av metangasläckan. Och nu är det dags för ännu en expedition för Skagerak. 

Fartyget lämnade Nya Varvet i Göteborg under söndagen för att följa upp höstens expedition med syftet att fortsätta analysera vilka konsekvenser metangasutsläppet fick i havet. Ombord finns åtta forskare, en tekniker och en besättning på sju personer.

– Nu kan vi ta reda på vart metanet har tagit vägen sedan läckan. Bröts det ner av bakterier, späddes det ut eller har det gått upp i atmosfären? Vi kommer att mäta på samma saker som vid höstens expedition; metanhalter, pH, bakterie- och planktonsammansättning, säger forskaren Katarina Abrahamsson, som återigen är koordinator för expeditionen, i ett pressmeddelande. 

Katarina Abrahamsson är koordinator för expeditionen. Foto: Magnus Sandelin

Det är ungefär samma grupp av forskare som var med på första resan till gasläckan som är med på den nya expeditionen, vilken genomförs under en vecka i tidsfönstret efter trettonhelgen och innan forskarna påbörjar sin undervisning av studenter.

– Vi får även med oss våra tyska kolleger och deras utrustning som gör att vi kan skilja på naturligt förekommande metanutsläpp i havet och det som kommer från gasledningarna. Det är oerhört viktigt för att kunna dra rätt slutsatser om utsläppets påverkan, säger Katarina Abrahamsson i pressmeddelandet.

Under förra expeditionen kunde inte forskarna ta prover som de ville eftersom de dels inte hunnit ansöka om tillstånd att provta på danskt vatten, dels eftersom det fanns avlysningar i området närmast explosionen. Men nu är alla tillstånd på plats samtidigt som alla avlysningar är borta. Planen är nu att ta prover från 40 olika platser.

– Tillsammans med mätningarna som gjorts av stiftelsen Voice of the Oceans undervattensrobotar, så kallade gliders, så kan den nya expeditionen berätta hur mycket metan som finns kvar i vattnet och vart resten har tagit vägen, säger Katarina Abrahamsson.

Expeditionen har fått en miljon kronor i bidrag från det statliga forskningsrådet Formas, vilket de fick efter att ha skickat in en ansökan om ett akutbidrag. 

Akterdäcket på Skagerak under en expedition i Gullmarsfjorden. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Metanhalterna i vattnet går relativt fort att få fram. Men vilken påverkan utsläppet har på det biologiska livet tar längre tid. Marinbiologerna håller fortfarande på att analysera proverna från höstens expedition. Den nya expeditionen ger en värdefull påfyllnad av nya prover som kan avslöja om bakterie- och planktonsammansättningen i havet öster om Bornholm skiljer sig från det normala.

Enligt forskarna är dessutom förhoppningen att resultatet från forskningsprojektet kan leda till förbättrad säkerhet vid ledningar på havsbotten, vilket också kan ha betydelse för miljö- och riskbedömningar av nya gasledningsprojekt. Dessutom kan resultaten visa vilken påverkan metangasutsläpp kan ha på miljön förutom klimateffekter.

– Vi kommer snart att publicera en kortare kommentar utifrån det vi har sett hittills. Men på sikt vill vi publicera en mer grundlig studie där vi lägger samman resultaten från båda våra expeditioner, säger Katarina Abrahamsson.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]