”Alla klagar på vädret, men ingen gör något åt det!”

Nej, det var inte den djuplodande sjömannen, författaren och skämtaren Samuel Clemens som myntade uttrycket, utan hans skrivarkollega Charles Dudley Warner. Däremot tycks Mark Twain gärna ha citerat det. (Samuel kallade sig Mark Twain, efter lodhyvarens anrop ”markering tvenne”.) 

Riktigt sanningsenligt är det knappast i vår tid. Den omättligt konsumtionsglupske människan förefaller ha gjort alldeles för mycket, vilket rentav tycks ha ruckat på vattenklotets klimat. Sent skall syndaren vakna – den obotfärdiges förhinder. 

Detta skrivs i det bekanta köldhålet Tullinge strax söder om Stockholm. Ortens ryktbarhet till trots skördas under sensommaren välsmakande, lätt syrliga vindruvor längs villans söderläge. Hade det varit möjligt för några mansåldrar sedan? 

Skandinavien korsas av norra Polcirkeln, och även i dess södra del delar halvön latitud med isande kalla områden som Kamtjatka, Alaska och Labrador. Ändå har vi ett helt annat, långt mer gynnsamt klimat. Det kan vi tacka Golfströmmen och de förhärskande sydvästvindarna för. Utan denna värmepump skulle vårt klimat antagligen vara lika bistert som i det nordligaste Sibirien.

På senare år har en del klimatforskare varnat för att den globala uppvärmningen kan sätta havets känsliga balans ur spel, så att Golfströmmen kanske bromsas upp eller ”spårar ur”, ändrar sitt lopp. I sin sträckning upp mot våra kuster i nordost lever den varma strömmen i symbios med de kalla Labrador- och Östgrönländska strömmarna. Om dessa försvagas kan möjligen Golfströmmen få för sig att istället förenas med den kalla Kanarieströmmen samt de varma Nordatlant- och Antillerströmmarna i en atlantisk jättevirvel, med Sargassohavet i mitten. 

Det är nog en mera långsiktig spekulation. Men katastroferna tycks komma tätare, och det sätts i samband med havsvattnets uppvärmning. Moder Gaia slår tillbaka. 

Storm på Nordsjön. Foto: Torbjörn Dalnäs

Cyklonerna och dess regionala uppenbarelser – Atlantens orkaner och Stilla havets taifuner – blir våldsammare. Fattiga bengaler och vietnameser drabbas oförskyllt av syndafloden och skinnas på det lilla de har. Polarisarna smälter. 

Handfallna människor i södra Kalifornien hemsöks av skärselden. Den heta och torra fallvinden Santa Ana alias El Diablo är ett gissel och plågoris som har sin vagga ute i Mojaveöknen. När den uppenbarar sig drabbas det regnfattiga kustlandet av förödande skogsbränder. 

Våldsamma stormar drar in över Nordsjöns kuster. Det har inträffat att holländarna tvingats aktivera den gigantiska Maeslant-barriären över floden Maas mynning och därmed tillfälligt stängt Rotterdam för all oceansjöfart.

Meteorologisk Institutt, det norska ”SMHI”, sätter personnamn på sina extremväder. Januaristormen Gudrun 2005 blev en smärtsam bekantskap även på vår sida Kölen. De namn som står på tur är hemliga, men med vissa undantag följer de alfabetet och principen ”varannan damernas”.

Augustistormen Hans 2023 tog vi till oss, efter norsk förebild. Han drabbade ju även Sverige.

Just före jul slog stormen Pia till mot stora delar av nordvästra Europa, inbegripet Sverige. Men nu var det Danmarks Meteorologiske Institut som gav namnet. Den berörde även delar av Norge, men gissningsvis avstod norrmännen från att aktivera nästa namn på den egna namnlistan, ett kvinnonamn som börjar på bokstaven I. Men hon kommer, var så säker!

Orosmoln lagras vid horisonten. Tiden är ute för kallprat om väder och vind. Nu är det dags för mänskligheten att jobba för högtryck, i ur och skur. 

Kommentarer

  • Nils Nordlander

    Värmerekorden ser ut så här enligt Expressen. Observera hur varmt det varit tidigare.
    I januari i år slågs hundraårsrekordet för kyla i Sverige. Betänk att utan växthuseffekten skulle det varit ännu kallare.

    HÖGSTA VERIFIERADE TEMPERATURERNA I OLIKA VÄRLDSDELAR
    • Afrika: 55 grader år 1931 i Kebili, Tunisien

    • Asien: 53,9 grader år 2016 i Mitribah, Kuwait

    • Sydamerika: 48 grader år 1905 i Rivadavia, Argentina

    • Nordamerika: 56,7 grader år 1913 i Death Valley, USA

    • Stilla havet: 50,7 grader år 1960 i Oodnadatta, Australien

    • Europa/Mellanöstern/Grönland: 54 grader år 1942 i Tirat Zevi, Israel

    • Europa (kontinentala delen): 48 grader år 1977 i Aten, Grekland

    Källa: World Meteorological Organization

  • Peter "Petrus" Larsson

    Jag håller i mogen ålder på att läsa en del Mark Twain på nytt. Minns detaljer jag fastnade för som ung – och fastnar för ännu fler nu.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]