Välkommen till Sjöfartens dag

Vi står på tröskeln till en lovande sommar och i sjöfartsstaden Mariehamn gör vi oss redo för att ta emot den samlade eliten inom den bransch som mer än de flesta skapar utveckling i hela världen. Det är dags för Sjöfartens Dag, en vild idé som utvecklats till en av branschens viktigaste mötesplatser.

Arrangörerna av Sjöfartens Dag är redo att ta emot på torsdag den 1 juni. Från vänster Thomas Liljeqvist (Wärtsilä), Johanna Karlström (Alandia), Eva Mikkola-Karlström (ordförande Ålands Sjöfart rf), Hanne Hjerpetjønn (DNV), Linnea Johansson (Ålands landskapsregering) och Jörgen Pettersson (Ålands Sjöfart). Foto: Therese Andersson.

Sjöfartens dag ordnades första gången år 2001 i Ålands lagtings lokaler i samarbete med Ålands landskapsregering som sedan dess varit med på ett hörn. Egentligen har den dagen inte så mycket gemensamt med det vi i dag upplever. Då deltog 15 utställare – idag är 118 företag och organisationer på plats vid Alandica Kultur & Kongress tillsammans med 650 delegater som alla delar kärleken till sjöfarten.

Initiativtagare till Sjöfartens Dag är Eva Mikkola-Karlström, vvd på familjerederiet Godby Shipping, som sedan den försiktiga starten för tjugotvå år sedan oförtröttligt jobbat med att fortsätta utveckla evenemanget.

Den stora dagen är torsdagen den 1 juni, när Åland och Mariehamn står i full blom och de tusen lindarna i Esplanaden skapar en inramning som inte kan beskrivas, den måste upplevas.

Dagen innan Sjöfartens Dag springer över trehundra av oss Mercy Ships Race, ett lopp på fem eller tio kilometer runt sjöfartsstaden, längs med kajen, förbi Pommern och under de grönskande lindarna. Var och en av oss bidrar på det sättet till Mercy Ships arbete med att leverera kirurgisk vård till Afrika med hjälp av sjukhusfartygen Africa Mercy och splitternya Global Mercy.

Samarbetet med Mercy Ships går långt tillbaka i tiden och genomsyras av kärleken till människor och sjöfart. Branschen står inte bara för nittio procent av all handel i världen. Med hjälp av flytande, toppmoderna, sjukhus är det också möjligt att leverera vård till världens mest svårtillgängliga platser. Som deltagare i Mercy Ships Race blir känslan av att vara en liten, och viktig, del av något mycket större påtaglig.

Sjöfartens Dag samlar shippingens skarpaste hjärnor och djärvaste entreprenörer. Du möter direktörer, redare, utbildare, leverantörer, livräddare, miljöhjältar, motortillverkare, laglärda, vanliga entusiaster och många, många fler. Stämningen i Alandica är tät och insikterna om sjöfartens olika grenar kompakt.

Sjöfartens Dag är en institution som fortsätter växa och skapa förändring i en bransch som är utmanad. Den världsomspännande omställningen från fossila bränslen till något annat är fylld av möjligheter och insikten att lösningen består av många olika delar är stor. Därför finns också några av branschens giganter med som arrangörer; försäkringsbolaget Alandia hör till sjöfartens mest kunniga garanter över hela världen, klassningssällskapet DNV sitter på mer kunskap än de allra flesta och Wärtsilä levererar motorer som förändrar liv och skapar hållbarhet. Alla är på plats för att utveckla, utveckla och utveckla.

Sjöfartens Dag är platsen där det är tydligt att branschen är komplex och överskådlig samtidigt. Redare behöver underleverantörer, kunder, tydliga regler, konkurrens och inspiration och då är Mariehamn en perfekt plats, alla ser alla. Här har vi på nära håll, i vår vardag, sett hur utvecklingen gått från partrederier som transporterade virke ut och bränsle hem till att bli moderna roro-operatörer, specialister på internationell tanksjöfart till logistik- och nöjesexperter inom passagerartrafiken. Här hittar du Pommern som är den enda i sitt slag i världen. Den fyrmastade barken firar i år 120 sedan sjösättningen i Skottland, 100 år sedan hon köpes av den åländska segelfartygskungen Gustaf Erikson och 70 år sedan fartyget skänktes till Mariehamns stad som fortfarande äger henne.

Det är i det sammanhanget en händelse som liknar en tanke att Gustaf Erikson i år uppmärksammats av UNESCO som officiellt utsett hans efterlämnade arkiv till världsminne, Ålands första, vilket placerar Erikson i samma fack som Astrid Lindgren, Alfred Nobel, Magna Charta och liknande arv från förr. Huset som utgjorde centralen för den Eriksonska flottan står kvar intill esplanaden.

Sjöfartens Dag är här för att stanna. Hade du av något skäl inte läge att vara med i år kommer ett nytt tillfälle nästa år. Sätt in torsdagen den 23 maj 2024 i kalendern och glöm för allt i världen inte bort Mercy Ships Race som vi springer dagen innan – för oss själva, för att det är skoj och för att hjälpa Mercy Ships i det oerhörda arbete med att hjälpa världens fattigaste. #winwinwin

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]