Mein Schiff 4 levererades i maj 2015.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | Skeppsbyggnad

Ytterligare order till Åbovarvet

TUI Cruises deklarerar sina optioner på två kryssningsfartyg från Meyer Turku.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]artyg från Meyer Turku.

TUI Cruises AG och Meyer Turku Oy har tecknat kontrakt om leverans av två kryssningsfartyg. Fartygen får namnen Mein Schiff 7 och Mein Schiff 8 och överlåts 2018 respektive 2019.

Varvets leveranser för TUI Cruises inleddes med Mein Schiff 3 år 2014 – Åbovarvets sista nybygge med STX som ägare. Mein Schiff 4 levererades som första fartyg från Meyer Turku den 8 maj i år. Mein Schiff 5 kölsträcktes den 23 juni i år och samma dag inleddes stålarbetena på Mein Schiff 6. Fartygen levereras 2016 respektive 2017.

Snabbt växande

TUI Cruises, som ägs till lika stora delar av TUI AG och Royal Caribbean Cruises Ltd, har etablerat sig på den tyska marknaden, uppger Wybcke Meier, vd för TUI Cruises.

– Förra året utnyttjades flottans passagerarkapacitet till 100 procent. Efterfrågan har varit utomordentlig även detta år. Ytterligare expansion erbjuder goda förutsättningar att stärka våra positioner när vi förfogar över en av de modernaste flottorna på den tyska marknaden, säger hon.

Förutom nybyggena från Åbovarvet ingår de äldre Mein Schiff 1 och Mein Schiff 2 i TUI Cruises flotta. Dessa fartyg opererades innan dess av Celebrity Cruises, ett av varumärkena inom Royal Caribbean Cruises.

Samarbetet fortsätter

Meyer Turkus vd Jan Meyer är mycket nöjd med att varvet på kort tid fått ytterligare en order. I mitten av juni meddelade ju varvet att två stora kryssningsfartyg har beställts av Carnival-gruppen. Varvet har även en LNG-driven färja i order för Tallink.

– Vi är stolta över att vårt framgångsrika samarbete med TUI Cruises fortsätter och att vi får bygga två nya fartyg till den fina flotta av fartyg som levererats av Åbovarvet. Vi arbetar nu för att vidareutveckla dessa fartyg, säger han.

Viktig order

Jan Meyer uppger vidare att även denna order är ytterst viktig för Åbovarvet.

– Vi kan nu verka på en stabil grund i och med att produktionstakten och arbetsvolymen blir 30 procent högre än 2015 års nivå ända fram till 2020. Vi har nu stabila framtidsutsikter för en lång tid, vilket möjliggör planering av investeringar och rekryteringar samt en långsiktig utveckling av vår konkurrenskraft.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

  • Anonymous

    Jag var på Meyers Åbovarv med Business Sweden och tolv svenska underleverantörer för
    två veckor sedan och fick tillfälle att gratulera både Meyerwerfts Jan Meyer samt Åbovarvet till denna lyckosamma ägarbild vilken möjliggör dessa fina framsteg. Det ger även stora möjligheter för svensk underleverantörsindustri betonade Jan Meyer och hans inköpare.
    Lennart Fougelberg, Ordförande Swedocean

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Få vårt nyhetsbrev!

  Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
[mc4wp_form]