Fotograf: IMO

Wikileaks läcker sjöfartshemligheter

Wikileaks har publicerat cirka en procent av den kvarts miljon dokument man kommit över från den interna kommunikationen mellan USA:s utrikesdepartement och dess ambassader runt om i världen. En del rör sjöfart.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]n. En del rör sjöfart.

En dykning i Wikileaks informationsflod avslöjar ganska snabbt att rapporteringen är en blandning av fakta, bekräftade uppgifter, rykten, skvaller, andrahandsuppgifter och återgivning av utspel från personer som kanske har en annan agenda än den som uppgifterna tyder på. 

En del av uppgifterna berör sjöfart och sjötransporter i varierande grad:

IMO-generalens hemliga uppdrag:  I samband med en resa till Syd- och Nordkorea 2005 blev IMO:s generalsekreterare Efthimios Mitropoulos ombedd av den sydkoreanska regeringen att bli en informationsmäklare och förse båda dessa samt USA:s regering med hemlig information. Bakgrunden var att sexpartssamtalen om kärnvapennedrustning var nära sammanbrott.

I de anteckningar han ställt till amerikanska utrikesdepartementet kan man bland annat läsa att det första han fick i näven av en nordkoreansk regeringsdelegation vid landningen i Pyongyang var en blomsterkvast som han ”kanske” ville ära den Store Ledaren med. För att inte inleda besöket med en större diplomatisk incident, såg han sig tvungen att gilla läget, och placerade buketten vid en staty av Kim Il Sung framför statsmedias kameror. Nästa fråga var om han hade några presenter med sig till statsöverhuvudet, men där gick uppenbarligen gränsen för hur långt Mitropoulos kunde sträcka sig.

Han beskriver också hur han som enda gäst blev inkvarterad i en enorm gästvilla med en TV innehållande 114 kanaler, varav en fungerande.

Nordkoreanerna beskrevs också som inte särskilt intresserade i de maritima spörsmål han faktiskt var där för att diskutera. Hans besök vid olika hamnanläggningar verkade inte alls ha planerats, och hamnchefen kunde inte följa med och visa under en visning av säkerhetssystemen. Hans erbjudande om att ställa IMO-resurser till Nordkoreas förfogande för att utveckla samarbetet mellan Nord- och Sydkorea inom sjöräddning, miljöskydd och andra sjöfartsfrågor togs artigt emot, men enligt hans värdar var nog inte tiden den rätta för detta.

USA:s regering har listat infrastrukturnoder utomlands som är av särskild betydelse för USA. I listan finner man sjöfartslederna genom Bab al-Mandeb, Malakkasundet, Gibraltar, Bosporen och Hormuzsundet. Till detta kommer Panama- och Suezkanalerna.

På hamnsidan ligger tyngdpunkten i Asien. De viktigaste hamnarna är japanska Kobe, Yokohamna, Chiba och Nagoya, kinesiska Shanghai, Ningbo, Guangzhou, Tianjin samt Hongkong. Till detta kommer Singapore och Kaohsiung. Tre europeiska hamnar finns med: Rotterdam, Antwerpen samt Hamburg. Här finns också ett antal terminaler som till exempel Primorsk och Novorossiysk.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]