Wikileaks läcker sjöfartshemligheter

En dykning i Wikileaks informationsflod avslöjar ganska snabbt att rapporteringen är en blandning av fakta, bekräftade uppgifter, rykten, skvaller, andrahandsuppgifter och återgivning av utspel från personer som kanske har en annan agenda än den som uppgifterna tyder på. En del av uppgifterna berör sjöfart och sjötransporter i varierande grad.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ad.

När somaliska pirater kapade det ukrainiska rorofartyget Faina i slutet av 2008, och det visade sig att fartyget var lastat med sovjetbyggda stridsvagnar, granatkastare, luftvärnskanoner, raketgevär och mängder med ammunition, blev det fart på de amerikanska myndigheterna.

Fartyget var på väg till Kenya, men man befarade att lasten kunde hamna i händerna på den somaliska terrororganisationen al-Shabab med misstänkta kopplingar till Al-Qaida. Amerikanska diplomater fick därför i uppgift att meddela flera utländska regeringar att USA förbehöll sig rätten att gripa in, om lasten lossades i Somalia.

Kapningen av Arctic Sea i Östersjön nämns också. USA:s ambassad i Madrid meddelade att spanska myndigheter påstår sig ha bevis för detta var en del av den vapensmuggling som organiserad brottslighet i Ryssland, med stöd inifrån ryska myndigheter, håller på med. Smugglingen skall ha varit avsedd för kurdiska grupperingar som vill skapa instabilitet i Turkiet. När något, oklart vad, gick fel, var det officiella Ryssland tvunget att agera. 

Ett telegram från USA:s ambassad i Djibuti avslöjar också det amerikanska företaget Blackwaters planer på att etablera en privat örlogsbas i landet. Avsikten var att basera det före detta forskningsfartyget ”McArthur”, beväpnat med bland annat maskingevär, i landet för att sedan mot betalning eskortera civila handelsfartyg genom piratvattnen. Myndighetspersoner i Djibuti skall ha godkänt planerna och dessutom varit villiga att låta den nationella örlogsflottan sköta säkerheten kring den privata basen. Blackwater var också minst sagt tydliga med hur de tänkte hantera pirater. Företaget skall ha uppgivit att man skulle använda ”dödligt våld” om så krävdes.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]