Fotograf: Wärtsilä

Wärtsilä levererar LNG-terminal till Torneå

Norra Finland får en LNG terminal i Torneå som även kan förse framtida LNG-drivna fartyg med bränsle.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]vna fartyg med bränsle.

Wärtsilä har avtalat om turnkey-leverans av en LNG-terminal i Torneå hamn för cirka EUR 100 miljoner. Det villkorliga kontraktet har tecknats med Manga LNG Oy, som ägs gemensamt av Outokumpu Group, Ruukki Metals Oy, Gasum Oy och EPV Energi Ab. En förutsättning för affären är bland annat investeringsstöd samt att Manga LNG Oy lyckas teckna avtal med andra företag.

Industri och sjöfart

LNG-terminalen kommer i första hand att betjäna Outokumpus stålfabrik i Torneå, men tanken är att den även ska användas till att förse fartyg med LNG. En av dessa användare är den planerade finska isbrytaren för Bottenviken.

– Torneå Manga LNG-terminalen är ett långsiktigt investeringsprogram för utvecklandet av infrastrukturen. De som gagnas av detta är sjöfarts -och transportföretag, energiproducenter samt industri- och gruvbolag i norra Finland. Vi värdesätter Wärtsiläs medverkan i projektet som en viktig partner med värdeful expertis och erfarenhet i branschen, säger Pekka Erkkilä, styrelseordförande för Manga LNG Oy.

– Detta är ett stort och väldigt viktigt projekt. Faktumet att Wärtsilä Power Plants har blivit valt att planera, leverera och bygga den nya LNG-terminalen är ett tillkännagivande för vår expertis och erfarenhet i nyckelfärdiga projekt, gashanteringssystem samt i användandet av naturgas som bränsle. Tack vare terminalen kommer detta rena och priskonkurrenskraftiga bränsle att finnas tillgängligt för industrikunderna vid Bottenviken. Terminalen kommer även att främja och öka användandet av LNG som marint bränsle, säger Vesa Riihimäki, direktör för Wärtsilä Power Plants.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]