Fotograf: Wärtsilä

Kategori: Fartygsutrustning | Folk/företag | Säkerhet

Wärtsilä köper Transas

Wärtsilä förvärvar Transas som ett led i sin vision om ett Smart Marine-ekosystem.

Värdet på affären uppges till 210 miljoner euro och den väntas genomföras under andra kvartalet 2018. 

Transas erbjuder marina navigationslösningar, inkluderande kompletta bryggsystem, digitala produkter och elektroniska sjökort. Transas erbjuder också tjänster inom professionell utbildning och simulering, sjötrafikledning samt övervakning och support. Med hjälp av det senaste inom maskininlärning och artificiell intelligens uppges Transas skapa en enhetlig, molnbaserad plattform för drifthantering inom hela det marina ekosystemet.

Smart Marine ekosystem

Transas årliga omsättning är omkring 140 miljoner euro. Bolaget har förutom sitt huvudkontor i Storbritannien 21 regionala kontor runtom i världen och ett distributionsnätverk som omfattar 120 länder. Personalen består av cirka 1.000 anställda som kommer att integreras i Wärtsiläs Marine Solutions-affärsområde.

Wärtsiläs Smart Marine-ekosystem är en vision där bland annat smarta fartyg kommunicerar med smarta hamnar. Detta innebär enligt Wärtsilä maximerad resursanvändning och operationell effektivitet, minimering av miljöpåverkan och risk, samt säkerhet på högsta nivå.

Vill lösa effektivitetsproblem

Wärtsilä uppger i ett pressmeddelande att företaget genom dataintegrering, utökad anslutning och molnbaserad teknik vill lösa effektivitetsproblem inom sjöfarten till följd av överkapacitet, ineffektiv bränsleförbrukning och väntetider i hamnar och andra högtrafikerade områden.

– Sammanslagningen mellan Transas och Wärtsilä innebär stora steg framåt för Smart Marine-ekosystemet. Nu kan Wärtsiläs produktportfölj, som är sjöfartsindustrins största, anslutas till sjötrafikledning, simulatorer samt lösningar för navigation och fartygsdrift från Transas. Det totala paketet kommer att förbättra fartygsdriften och ge möjligheter att fungera på det mest kostnadseffektiva och miljövänliga sättet för våra kunder, säger Roger Holm, direktör för Wärtsilä Marine Solutions.

Gemensam vision

– Det är väldigt spännande att få möjligheten att gå samman med Wärtsilä och tillsammans kunna leverera framtidens sjötransport. Vi har en gemensam vision och det är att uppnå en tryggare, effektivare och miljövänligare marin industri. Transas-teamet innehar en betydande teknologikompetens och en globalt erkänd ledande position inom navigation, simuleringstjänster samt sjötrafikledning. När man lägger dessa till Wärtsiläs omfattande och världsledande portfölj av produkter och tjänster, får man en enastående möjlighet till ett nytt ekosystem för maritim verksamhet, säger Frank Coles, vd för Transas.