Wärtsiläs nya testcenter Sustainable Technology Hub invigdes i Vasa under onsdagen.

Fotograf: Wärtsilä Oyj Abp

Kategori: Miljö

Wärtsilä invigde nytt teknikcenter i Vasa

Under onsdagen invigde Wärtsilä sitt nya teknologicenter Sustainable Technology Hub i Vasa, Finland. Det är ett center med fokus på att främja teknik som bidrar till utfasningen av fossila bränslen inom sjöfarts- och energisektorn.

Det var under 2018 som Wärtsilä presenterade planerna på det nya teknologicentret i Vasa, en investering på sammanlagt cirka 250 miljoner euro. Under onsdagen den 1 juni öppnade Sustainable Technology Hub för första gången, ett center som genom att arbeta med innovation, samarbete och utveckling av grön teknologi med hjälp av hållbara bränslen och digital teknik kommer att kunna bidra med insatser för att främja den globala utfasningen av fossila bränslen inom fartygs- och energisektorn. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Marin- och energiindustrin håller ett accelererande tempo för att uppfylla målen för minskade koldioxidutsläpp. Sustainable Technology Hub (STH), är ett världsledande center för forskning, innovation, ingenjörsvetenskap och tillverkning och innebär början på en ny era för Wärtsilä. Genom att dra nytta av befintlig innovativ teknik kan vi påskynda utvecklingen av framtidssäkra motorer som kan drivas med hållbara bränslen. Därför kan vi nu påvisa att en koldioxidneutral framtid är realistisk, säger Håkan Agnevall, vd och koncernchef för Wärtsilä.

Har 1.500 anställda

Centret har ett modernt bränslelaboratorium, en flexibel testanläggning för teknologi och motorer samt ett toppmodernt produktionssystem som är långt automatiserat. I centret arbetar 1.500 anställda under ett och samma tak.

Enligt Wärtsilä fungerar centret som ett globalt ekosystem för samarbete genom att man bjuder in kunder, partnerföretag och den akademiska världen för att utveckla, testa och utvärdera idéer. Ett exempel på det är Wasalines nya bil- och passagerarfärja Aurora Botnia som används som en flytande testbädd för Wärtsiläs framtida innovationer. Fartyget är utrustat med de teknologiskt mest avancerade lösningar och tjänster som Wärtsilä har. 

Nu skriver Wärtsilä historia”

Under invigningen närvarande bland annat Finlands näringsminister Mika Lintilä.

– Som vi alla vet är Wärtsilä ett globalt företag, ledande inom innovativa teknologier och livscykellösningar för marin- och energimarknaderna. Nu skriver Wärtsilä historia genom att ha gjort en betydande investering i Finland, och mer specifikt i Vasaregionen, där företaget har varit en av de drivande krafterna under en lång tid, sa hon enligt pressmeddelandet.