Fotograf: Wärtsilä

Kategori: Forskning

Wärtsilä bygger hub för smart sjöfart

Wärtsilä storsatsar i Vasa där man kommer att skapa Smart Technology Hub, en ny anläggning för bland annat forskning och produktutveckling. 

Till det nya centrumet kommer man att från och med 2020 flytta all Wärtsiläs verksamhet och personal i Vasa centrum samt logistik och underhållets verkstadsverksamheter i Runsor. 

Smart teknik

Wärtsilä investerar cirka 873 miljoner kronor i projektet. 

– Vi är i dag en världsledande leverantör av smart teknik och kompletta livscykellösningar för sjöfarts- och energimarknaderna. För oss är Smart Technology Hub i Vasa ännu ett generationssprång som lyfter Wärtsiläs kunnande till nya nivåer, säger koncernchef Jaakko Eskola.

Olika yrkesområden

Den nya anläggningen hör, enligt Wärtsilä, till nästa steg i bolagets vision för bland annat ”smart sjöfart”. Smart Technology Hub kommer att inbjuda till samarbete mellan aktörer och forskning inom branschen och målet är att skapa ett partnercampus där forskning och produktutveckling utförs tillsammans med Wärtsiläs kunder och leverantörer samt med startup-företag inom branschen och med universitet.

– Genom att föra samman experter från olika yrkesområden, såväl företags- som universitetsvärlden, bygger vi en inspirerande omgivning för nyskapande, säger Vesa Riihimäki, vd för Wärtsilä Finland.