Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Haveri | Miljö

Vraket Finnbirch oljesaneras

Havs- och vattenmyndigheten HaV meddelar att vraket efter roro-fartyget Finnbirch ska tömmas på olja.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ch ska tömmas på olja.

Finnbirch är det femte av 30 miljöfarliga vrak som HaV ska tömma på olja och spökgarn, med start den 17 oktober. Vraket ligger utanför Öland och har sedan vintern 2018 läckt olja. Fartyget sjönk 2006 med 540 kubikmeter olja i tankarna. Det finns en bunkertank kvar med upp till 85 kubikmeter olja. Saneringen kommer att kosta 11,5 miljoner kronor. 

– Vi kommer att undersöka och tömma vraket som ligger cirka 12 nautiska mil öster om Öland. Vraket läcker just nu och Kustbevakningen håller oljan under kontroll medan HaV med stöd av Naturvårdsverket förbereder en tömning av den olja som finns kvar, säger Frida Åberg, utredare vid enheten för havsmiljöförvaltning på HaV i ett pressmeddelande. 

17.000 vrak

Det finns cirka 17.000 vrak längs Sveriges kuster, av vilka 300 har klassats som miljöfarliga av Sjöfartsverket i samarbete med HaV, Kustbevakningen, Statens Maritima Museer och Chalmers Tekniska Högskola. Ett 30-tal av vraken, inklusive Finnbirch, utgör en akut miljöfara då de innehåller stora mängder olja som kan läcka ut.

Regeringen beslutade 2017 att satsa 25 miljoner kronor om året i tio år, totalt 250 miljoner kronor, för att minska miljörisker från vrak längs Sveriges kust. HaV har fått uppdraget att ansvara för satsningen. 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]