Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Haveri | Miljö

Vrak läcker olja

Ett oljeläckage upptäcktes mellan Öland och Gotland i början av veckan vid positionen för vraket av roro-fartyget Finnbirch, som förliste 2006.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]rch, som förliste 2006.

Kustbevakningens flyg upptäckte utsläppet i måndags i samband med en rutinflygning. Vraket ligger på 82 meters djup och det ska finnas cirka 100 kubikmeter olja ombord.

Undersöks med ROV

Kustbevakningen meddelar att vraket i närtid ska inspekteras med en undervattensfarkost (ROV) för att lokalisera läckan. 

– Nu förbereder vi att inspektera vraket med en undervattensfarkost för att lokalisera varifrån läckan kommer. Oljeprover har tagits och skickats för analys, säger räddningsledare Ulrica Carlson i ett pressmeddelande.

Lättare fraktion

Oljan som läckt ut uppges vara av en lättare fraktion som inte är möjlig att bekämpa under rådande förutsättningar.

– Oljan riskerar inte i dagsläget att nå land, utan kommer att avdunsta med väder och vind. Vi bedriver daglig övervakning på platsen med flyg och sjögående enheter och har beredskap ifall situationen förändras, säger Ulrica Carlson.

Förliste 2006

Det svenskflaggade roro-fartyget Finnbirch förliste mellan Öland och Gotland den 1 november 2006 i hårt väder på resa från Helsingfors till Århus till följd av en förskjutning i lasten. Två personer ur besättningen omkom i samband med olyckan. Finnbirch var ett av de elva fartygen i Stenas så kallade Stena Searunner-klass som levererades från Hyundai Heavy Industries i Sydkorea 1977–1978.

Kustbevakningen uppger att ett brittiskt fartyg anlitades 2007 för att sanera oljan ombord. På grund av hur vraket ligger på havsbotten var det inte möjligt att tömma det på all olja.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]