Daniel Jönsson ingår i Chalmers sjösektion som arrangerar Vinterspelen 2023.

Fotograf: Klara Johansson

Kategori: Utbildning

Vinterspelen är tillbaka

Efter fyra års uppehåll var förväntningarna höga på 2023 års upplaga av Vinterspelen. Ett sextiotal sjöbefälsstudenter deltog i arrangemanget i Göteborg.
Vädret är på studenternas sida den här aprilfredagen. Vårsolen steker över Sjöfartsverkets motionsanläggning Rosenhill dit elever från sjöbefälsskolorna i Göteborg, Kalmar och Mariehamn kommit för att delta i Vinterspelen.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]–>

Vädret är på studenternas sida den här aprilfredagen. Vårsolen steker över Sjöfartsverkets motionsanläggning Rosenhill dit elever från sjöbefälsskolorna i Göteborg, Kalmar och Mariehamn kommit för att delta i Vinterspelen.

– Det känns bra att vi är igång, säger Olof Qvant från Chalmers sjösektion som arrangerar Vinterspelen denna gång.

Senast Vinterspelen hölls var våren 2019, innan eleverna som nu går på sjöbefälsutbildningarna ens hade börjat.

– Ingen av oss har varit med förut. Mycket av förberedelserna har handlat om att jaga ikapp och försöka ta reda på hur Vinterspelen brukar gå till, förklarar Daniel Jönsson, som liksom Olof Qvant läser andra året på sjökaptensprogrammet på Chalmers.

Olof Qvant. Foto: Klara Johansson

Det fanns planer på att hålla Vinterspel våren 2020 men pandemin kom i vägen. Den nuvarande sjösektionen på Chalmers har varit i kontakt med gamla elever som var med i planeringen då.

Tanken för årets arrangemang är att starta med fotbollsturnering och hamburgare på Rosenhill. Resten av helgen blir det aktiviteter i Slottskogen och studentsittning på Chalmers på lördagskvällen. 

– Syftet med Vinterspelen är att hänga och ha kul, säger Olof Qvant.

Sjöbefälsskolorna i Göteborg, Kalmar och Mariehamn deltar. Studenter från Finland skulle också ha varit med men fick ställa in sitt deltagande eftersom det krockade med obligatoriska moment i utbildningen. 

På Rosenhills fotbollsplan värmer spelare och publik upp. Första matchen står mellan lagen från Kalmar och Chalmers. Kalmar samlas för taktikgenomgång med whiteboard och spelarna från Chalmers byter om till marinblå matchställ. Linus Hedéen som läser andra året på Chalmers sjöingenjörsprogram är med som coach. 

– Min uppgift är att peppa laget och se till att de sköter sig lagom mycket, förklarar han.

Olivia Hutchinson-Kay är ordförande i Chalmers sjösektion och läser internationell logistik andra året. Hon berättar att arrangörerna har försökt ta reda på varför det heter Vinterspelen, när de hålls på våren, men inte lyckats hitta något tydligt svar.

– Vi har försökt gräva och Vinterspelen verkar alltid ha legat i mars, april. För oss spelade det stor roll när vi valde datum att vi skulle kunna vara utomhus, säger hon.

Olivia Hutchinson-Kay vet inte när de allra första Vinterspelen arrangerades.

– Men traditionen verkar ha hållit på ett bra tag. Vi har hittat bilder från 1968 som vi har på sjösektionens kontor nu. Och jag träffade en man här på Rosenhill nyss som hade varit med då, 1968.

Karlijn Brouwer är ordförande för studentföreningen Lambda i Kalmar. Nu står hon bredvid planen och hejar på sitt lag.

– Vi har faktiskt ingen i vårt lag som spelar fotboll i vanliga fall. Däremot har vi folk som spelar handboll, ishockey och rugby, skrattar hon. 

Karlijn Brouwer är ordförande i studentföreningen Lambda i Kalmar. Foto: Klara Johansson

Kalmar är här med 23 personer i år. Många är från årskurs tre och fyra, men de har även fått med sig några ettor och ett gäng sjöingenjörs-tvåor. Sjökaptenerna i årskurs två är ute på praktik nu.

– Det är väldigt roligt att kicka igång Vinterspelen igen. Eleverna som går sista året nu hade ju inte börjat på skolan när de hölls senast. Nu ska vi försöka hajpa upp detta igen, vi har med oss kameror och ska göra reklam så att Vinterspelen blir en stor grej på skolan igen, säger hon. 

I en skogsbacke står sjökaptensstudenten Sam Sadeghi och sjöingenjörsstudenterna Felix Lagerquist och Alex Lindahl vid grillen. De representerar Olivias byssa – en studentförening som brukar stå för maten vid arrangemang som dessa. 

– Vi är här för att grilla burgare och hjälpa till, förklarar Sam Sadeghi och vänder ett gäng hamburgare som strax är klara. 

På menyn står bland annat Byssans special: en hamburgare som förutom sedvanliga tillbehör även innehåller chokladsås.

– Mat ska innehålla en lagom blandning av olika smaker för att bli riktigt lyckad, menar Alex Lindahl och uppmuntrar Sjöfartstidningens reporter att smaka.

Betyget? Oväntat gott. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]