Tallink Siljas Victoria i Stockholms skärgård.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Ekonomi

Vinst andra halvåret 2021 för Tallink

En förlust för helåret men en stark återhämtning som gav en marginellnettovinst andra halvåret. Det blev resultatet för Tallink under 2021.
Enligt ett pressmeddelande från Tallink gjorde koncernen en förlust på 56,6 miljoner euro under helåret 2021, vilket var en halvering jämfört med förlusten året innan (108,3 miljoner för 2020). Andra halvåret 2021 blev ännu starkare och gav en marginell nettovinst.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]ncernen en förlust på 56,6 miljoner euro under helåret 2021, vilket var en halvering jämfört med förlusten året innan (108,3 miljoner för 2020). Andra halvåret 2021 blev ännu starkare och gav en marginell nettovinst.

Tallinkkoncernens oreviderade konsoliderade intäkter ökade 2021 jämfört med föregående år och uppgick enligt Tallink till 476,9 miljoner euro (442,9 miljoner euro 2020). Koncernens EBITDA, alltså rörelseresultat före räntor, skatt, nedskrivningar och avskrivningar, för 2021 ökade också avsevärt jämfört med föregående år och uppgick till 58,3 miljoner euro (8,0 miljoner euro år 2020). 

Resultatet uppnåddes enligt pressmeddelandet trots att passagerarantalet på grund av pandemin minskade med 21 procent jämfört med 2020. Antalet passagerare på bolaget samtliga rutter uppgick förra året till totalt 2.961.975. 

När det gäller godstransporterna så ökade antalet fraktenheter under 2021 med 2,6 procent jämfört med helåret 2020.

Under andra halvåret lyckades bolaget säkra en nettovinst, vilket enligt Tallink delvis kan hänföras till återöppningen av linjen Tallinn–Stockholm i juli 2021, efter 15 månaders avstängning, och linjen Helsingfors–Stockholm i augusti efter 16 månaders avstängning.

Andra faktorer till den marginella nettovinsten i H2 var charteravtalen som företaget lyckades säkra för sina fartyg, både för Victoria I och Romantika i Medelhavet under större delen av Q3, och för Silja Europa och Romantika vid COP26 i Glasgow i Q4, skriver bolaget.

I en kommentar säger Tallink Grupps vd Paavo Nõgene att resultatet för 2021, särskilt nettovinsten under det andra halvåret, har möjliggjorts av en enorm laginsats från de anställda.

– Detta har krävt lagarbete på alla nivåer i företaget under hela året. Att återställa rutter och verksamhet under extremt utmanande förhållanden, under extremt snäva tidsskalor, och driva strategiska projekt under betydande press, samt bevisa vår förmåga och professionalism när vi säkrar nya affärsmöjligheter och levererar betydande projekt när hela världens ögon är på dig, är något som bara mycket starka och erfarna team och företag kan göra, säger han i pressmeddelandet.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]