Fotograf: Västerås stad

Kategori: Hamn/Logistik | Miljö

Vill se mer samverkan

Ostkusthamnar i samverkan vill ha mer samverkan. Det framkom efter organisationens senaste rundabordssamtal.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]enaste rundabordssamtal.

Vid samtalet diskuterades hur sjöfartens potential ska nyttjas bättre. På plats fanns bland annat Anders Werner och Björn Garberg från Trafikverket, riksdagsledamöterna Suzanne Svensson (S) och Boriana Åberg (M) samt flera aktörer från sjöfartsnäringen. 

– Centralt för mötet var att diskutera hur vi kan öka godstransporterna från norra Europa till hamnar på ostkusten, vilket är en komplex process som involverar många aktörer. Som ett led i detta diskuterades även sjöfartens förutsättningar i en bredare mening, säger Carola Alzén, vd på Mälarhamnar i ett pressmeddelande.

Sammanslagning med Trafikverket

På mötet konstaterades bland annat att Eco-bonussystemet endast bidrar i begränsad omfattning. Sjöfartsverkets driftsform dryftades också och där tyckte många att det skulle finnas fördelar av att slå samman Sjöfartsverket och Trafikverket. Men framför allt slog man fast att en ökad samverkan krävs för att möjliggöra miljövänligare transportkedjor i Sverige. 

Transnationella förbindelser

– Vi står inför en situation där antalet godstransporter väntas öka kraftigt, samtidigt som det finns ambitiösa målsättningar om att minska Sveriges utsläpp med 70 procent fram till 2030. I den här knepiga ekvationen har sjöfarten ett stort ansvar eftersom det finns stora miljöfördelar. Situationen kräver att vi hamnar jobbar tillsammans och att företag kan erbjudas konkurrenskraftiga transportupplägg, inte minst när det kommer till transnationella förbindelser, säger Carola Alzén.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]