Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Viking Line tar marknadsandelar

Fler passagerare reser med Viking Line, som ökar sin marknadsandel inom färjetrafiken på Finland och Åland.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] på Finland och Åland.

Under årets tre första kvartal har Viking Line ökat sin marknadsandel på passagerarsidan med 0,7 procentenheter till 34,4 procent. Viking Lines fraktmarknadsandel ökade med lika många procentenheter till 20,7 procent.

På passagerarsidan har Viking Line speciellt gått framåt på linjen Åbo–Mariehamn/Långnäs–Stockholm. Där har marknadsandelen gått upp med 8,3 procentenheter till 58,3 procent. De linjer där Viking Line förlorat marknadsandelar är Helsingfors–Tallinn och inom kortruttstrafiken över Ålands hav, där Viking Line opererar trafik mellan Mariehamn och Kapellskär.

Under redovisningsperioden ökade Viking Lines totala antal passagerare med 144.432 till 4.998.757. Viking Lines fraktvolymer ökade marginellt till 88.819 fraktenheter.

Ökade intäkter

Intäkter relaterade till passagerartrafiken har gått upp med 7,9 procent till EUR 389,7 miljoner och fraktintäkterna med 5,3 % till EUR 27,1 miljoner. Försäljningsbidraget ökade med 9,6 % till EUR 304,8 miljoner. Att de passagerarrelaterade intäkterna har utvecklats positivt beror, enligt Viking Line, i första hand på Viking Grace som i januari sattes i trafik på linjen Åbo–Mariehamn/Långnäs–Stockholm.

Priskonkurrensen uppges vara svår med svag marknadstillväxt. Bolagets resultatutveckling är dock bättre än föregående år. Det som naggade resultatet i kanterna var uppstartskostnader för Viking Grace samt en icke planerad dockning för Gabriella, som innebar ett 23 dagars trafikuppehåll under försommaren 2013. 

Ökad omsättning

Under årets första tre kvartal ökade Viking Lines omsättning med 7,7 procent till EUR 419,7 miljoner samtidigt som koncernens driftskostnader ökade med 7,3 procent till EUR 295,3 miljoner. Rörelseresultatet uppgår till EUR 32,7 miljoner och resultatet före skatter till EUR 27,6 miljoner. Färjan Isabella såldes i april 2013 för omkring EUR 30 miljoner med en försäljningsvinst på EUR 22,8 miljoner.

Viking Line förväntar sig att trafiken med Viking Grace även i fortsättningen kommer att utvecklas positivt. Inom koncernen pågår ett åtgärdsprogram för att effektivisera verksamheten. Styrelsen bedömer att resultatet före skatter, exklusive vinsten från försäljningen av Isabella, förväntas bli i nivå med föregående år.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]