Kategori: Skeppsbyggnad

Viking Line lägger färjeorder på STX

Viking Line Abp och STX Finland Oy har tecknat ett intentionsavtal om att bygga en 210 meter lång bil- och passagerarfärja på 57 000 bt för leverans i början av 2013. 

Kontraktspriset är EUR 240 miljoner. Fartyget byggs i Åbo och sätts i trafik på linjen Åbo–Åland–Stockholm. Avtalet är beroende av det utlovade miljöstödet från finska staten och innehåller en option på ett systerfartyg.

Målsättningen är att använda LNG som bränsle för nybygget, även om det inte har beslutats om detta än. Enligt beställaren och varvet blir nybygget det genom tiderna miljövänligaste stora passagerarfartyget. Beställningen är livsviktig för STX Finland och speciellt för Åbovarvet, som annars skulle ha varit utan arbete efter leveransen av Allure of the Seas i slutet av oktober. Åbovarvet kan omedelbart inleda planeringen av nybygget och själva stålarbetena inleds hösten 2011.

Fartyget kommer att ta upp till 2 800 passagerare och får 870 passagerarhytter. På bildäck blir det 1 300 filmeter för stora fordon. Därtill byggs ett separat bildäck med ytterligare 500 filmeter för personbilar.