Närmare 200 landanställda inom hela Viking Line riskerar jobbet när bolaget nu omorganiserar.

Fotograf: Patrik Lejnell

Kategori: Arbetsmarknad | Ekonomi | Passagerarsjöfart

Viking Line inleder omorganisation

Totalt 110 anställda inom Viking Lines landorganisation i Stockholm och Kapellskär blir berörda när rederiet inleder en omorganisation. Rederiet utesluter inte uppsägningar. 
Under måndagen meddelade Viking Line att de inlett fackliga förhandlingar inför en omorganisation för att kunna kostnadsbespara som en följd av covid-19-pandemin som slagit hårt mot rederiets verksamhet. I bolagets halvårsrapport som presenterades i förra veckan framgick bland annat att koncernens omsättning minskat med 57,0 procent.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]förhandlingar inför en omorganisation för att kunna kostnadsbespara som en följd av covid-19-pandemin som slagit hårt mot rederiets verksamhet. I bolagets halvårsrapport som presenterades i förra veckan framgick bland annat att koncernens omsättning minskat med 57,0 procent.

De som berörs är koncernens landanställda i Sverige, Finland, Estland och på Åland.

– Den pågående pandemin har allvarligt försämrat koncernens verksamhetsförutsättningar. Sedan mars 2020 har verksamheten präglats av de reserestriktioner som införts. Av restriktionerna återstår fortsättningsvis den väsentligaste för Viking Lines del: nämligen restriktionerna avseende resandet mellan Sverige och Finland. Den internationella marknaden har likaså påverkats drastiskt, säger Jan Hanses, vd för Viking Line i ett pressmeddelande.

Rederiet uppskattar att förhandlingarna, som inleddes under måndagen, ska leda till överföring till deltid, permittering eller uppsägning av maximalt 200 anställda.

– Det är i dagsläget svårt att uppskatta hur långvarig coronaviruspandemin blir och effekterna på Viking Lines framtida resultat, finansiella ställning och kassaflöde. I detta utmanande läge är anpassningsåtgärder tyvärr nödvändiga för att trygga bolagets framtida verksamhetsförutsättningar, säger Jan Hanses, vd för Viking Line i pressmeddelandet.

I Sverige berörs 110 landanställda i Stockholm och Kapellskär av förhandlingarna och totalt inom hela bolaget berörs närmare 570 anställda inom bland annat marknadsföring, försäljning, IT och terminaler. De anställda ombord på rederiets sju fartyg omfattas inte. 

Förhandlingarna inleddes under måndagen i den svenska organisationen. I Finland och på Åland kommer förhandlingarna att inledas den 1 september och de uppskattas pågå i sex veckor. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]