Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Folk/företag | Passagerarsjöfart

Viking Line får svensk storägare

Det svenska holdingbolaget Maelir AB har köpt drygt 17 procent av aktierna i Viking Line Abp.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ierna i Viking Line Abp.

Ett i sjöfartskretsar relativt okänt företag, Maelir AB, har seglat upp som största enskilda aktieägare i det åländska färjerederiet Viking Line Abp. Efter transaktionen uppgår Maelirs ägande i Viking Line till 17,75 procent. Därmed har ingalunda redarfamiljen Lundqvist och deras bolag förlorat sin position som Viking Lines största ägare, eftersom de sammanlagt äger cirka 30 procent av färjerederiet.

Holdingbolag

Maelir AB beskriver sig som ett privat holdingbolag baserat i Stockholm och verksamt inom fastigheter, hospitality och shipping. Det ägs av juristen Jakob Johansson i Stockholm. I en intervju i Ålands Sjöfart framgår det att han är intresserad av sjöfart och även har erfarenhet av branschen, men endast som investerare.

– Det har handlat om placeringar i bulkfartyg och carcarriers men inte mer än så. Jag är intresserad av sjöfart och dess möjligheter, säger han till Jörgen Pettersson, publisher för Ålands Sjöfart.

– Viking Line har en stark verksamhet och ett fantastiskt varumärke, och vi ser fram emot att aktivt ta del i att utveckla bolaget ytterligare, säger Jakob Johansson, i ett pressmeddelande från Maelir.

Rafael säljare

Säljare är bland annat bolagen Ab Rafael och Rafael Investering Ab.

– I 60 år har vår familj haft ett engagemang i Viking Line, genom åren i olika former. Vi känner att det är dags för nya krafter att ta vid som vi tror kan tillföra energi och nytänkande till bolaget, kommenterar Carola Eriksson, Rafael Investering Ab.

Den aktiepost det handlar om ägdes ursprungligen av av Rafael Mattsson som stod rederiets grundare Gunnar Eklund nära. Rafael Mattsson var själv med en lång tid i styrelsen för Viking Line.

– Det har varit viktigt för oss att förstå vad den nya ägaren vill med bolaget och vår förståelse är att Maelir AB vill vara med och utveckla Viking Line och jobba för bolagets framtida framgångar, säger Jesper Blomsterlund, Ab Rafael.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]