Fotograf: Tibor Bárány

Kategori: Miljö | Passagerarsjöfart

Viking Line donerar pengar

Viking Line engagerar sig i arbetet för att minska nedskräpningen till havs bland annat genom att donera sammanlagt 50.000 euro till miljöorganisationer i Sverige och Finland.

Miljöorganisationerna stiftelsen Håll Sverige Rent i Sverige och föreningen Håll Skärgården Ren i Finland har vardera tagit emot en donation på 25.000 euro från Viking Line. De symboliska checkerna överlämnades ombord på Viking Lines färja Gabriella i Helsingfors på tisdagen och i Stockholm på onsdagen.

Plastpåsar

Viking Line har samlat in pengarna sedan våren 2014 genom att höja priset på plastpåsarna i taxfreebutikerna med några cent och donera mellanskillnaden till organisationerna.

I fjol våras fick påsarna även nytt utseende med ett miljöbudskap på ena sidan. Den tyska tillverkaren använder en metod som reducerar andelen av oljebaserade material med 80 procent vid tillverkningen genom att utnyttja återanvändning av plast. Detta uppges innebära 60 procent mindre CO2-utsläpp jämfört med tillverkning från nya råvaror.

– Vi har speciellt valt den tyska tillverkaren för att de lovar att minst 80 procent är återanvänt material och att de har fört den här processen väldigt långt, säger Susanna Airola, miljökoordinator på Viking Line Abp, till Sjöfartstidningen.

Aktuellt ämne

På Viking Line anser man att det är viktigt att hjälpa till i arbetet med att skydda den känsliga havsmiljön.

– Nedskräpningen av havet är ett aktuellt ämne och vi vet att de här föreningarna jobbar med det. Man talar mycket om nedskräpning av havet och vi vill visa att sjöfarten kanske inte är den största skurken. Det har ju länge varit förbjudet att kasta sopor överbord på Östersjön. Jag tycker också att det är roligt att vi samarbetar med föreningar som gör sitt arbete på ett väldigt praktiskt plan och närma människan. Det är på samma sätt som vi också vill jobba med dom här frågorna, säger Susanna Airola.

Bra för ekonomin

Susanna Airola säger vidare att det också finns mycket ekonomi bakom åtgärder som innebär minskad belastning på miljön.

– Vi har vissa fokusområden som vi jobbar med och där har vi sagt att de ska vara till nytta för miljön men att det också ska finnas en ekonomisk nytta. Mycket av detta handlar om energibesparing, vattenbesparing och optimerad avfallshantering. Det handlar också om att vi kan minska kostnaderna.

Johanna Boijer-Svahnström, informationschef i Viking Line Abp, uppger att plastpåseprojektet kommer att fortsätta under hela år 2015.

Kommentarer

  • Pia Berglund, VD Sveriges Redareförening

    Bra jobbat Viking! Bra företag tar ansvar i alla led!

Artikeln är stängd för fler kommentarer