Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Folk/företag | Passagerarsjöfart

Viking Lines vd slutar oväntat

Viking Lines verkställande direktör Mikael Backman lämnar sin post och hela bolaget med omedelbar verkan.

Viking Line uppger att bolagets styrelse och verkställande direktör Mikael Backman ”har beslutat att gå skilda vägar”. Från och med idag, den 20 mars, är Jan Hanses ny vd för Viking Line.

”Annat ledarskap krävs”

I ett börsmeddelande uppger Viking Line att styrelsen anser att Mikael Backman under de senaste åren har genomfört förändringar som är viktiga för bolaget, men att ”framtiden kräver ett annat ledarskap inför kommande utmaningar”.

– Styrelsen anser att Jan Hanses, för närvarande vd:s ställföreträdare, är mycket lämplig att anta dessa utmaningar, säger bolagets styrelseordförande Ben Lundqvist.

Tillträdde 2010

CFO Andreas Remmer utses samtidigt till vice vd och vd:s ställföreträdare.

– Viking Lines uppgift är att bedriva en lönsam passagerar- och frakttrafik. Vi skall se till att våra kunder är nöjda med den produkt vi levererar och att vår personal känner sig motiverad att överträffa kundernas förväntningar. Vår verksamhet skall präglas av stabilitet, där personalens kunskap tillvaratas på bästa möjliga sätt. Det är med stor respekt och tillförsikt jag tar emot denna utmaning, kommenterar Jan Hanses.

Mikael Backman utsågs till vd för Viking Line då den tidigare långvarige vd:n Nils-Erik Eklund avgick med pension 2010.

Kommentarer

 • Anonym

  Det har nog inte bara med kärlek att göra finns säkert mycket annat också bakom

 • Anonym

  Inte oväntat !

 • Så många läsare tror på allt som skrivs i skräptidningar

  Den som tror att VDn:s slutande på Viking Line hade från företagets sida mycket att göra med förhållandet så borde nog nästan sluta läsa nya åland/ålandstidningen, afontbladet, expressen och annan skräplitteratur (som en stor del av dagens tidningar tyvärr kan räknas vara). Förhållandet var ju de facto ingen ny grej. Det är en annan sak att intendenten tog upp detta i en finsk damtidningsartikel (vilket började hela uppsägningsepisoden) och kommenterade detta öppet på facebook. Det gillas troligen sällan. Fiffigt/det mest optimala är det ju dock inte att VD:n är i förhållande med en medarbetare.

  • Cubano

   Vadå ? Tror du att det är vanligt att vice VD kallar in en medarbetare som får alternativet att sluta eller bli sparkad pga att hon har ett förhållande med VD ? Då är VD på väg ut annars inträffar det inte ! Samma sekund vi läste om det i Dagens Industri (skräp tidning ?) Så började vi slå vad om när Viking line skulle tillkännage att VD och bolaget går skilda vägar.

   Med tanke på att en inte oförsvarlig del av Viking lines omsättning bygger på dansbandskryssningar och andra relationsbaserade engagemang så borde man vara väldigt försiktig med sånt här. Skulle jag vara marknadschef på Silja så skulle jag omedelbart arrangera singelkryssningar under slogan ”silja line rederiet där kärlek INTE är förbjudet”

   Vikings ledning måste vara det klantigaste gänget på norra halvklotet.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.