Viking Glory anländer till Stockholm för första gången samtidigt som Viking Grace avgår.

Kategori: Färjetrafik

Viking Glory har anlänt till Stockholm

Under fredagsmorgonen anlände Viking Lines nya bil- och passagerarfärja Viking Glory till Stockholm för första gången.

Det var för att göra ett första provanlöp som nybygget Viking Glory kom till Stockholm under fredagsmorgonen, välkomnad av bogserbåten Montfred som saluterade fartyget med sina flodsprutor. Fartyget kommer att ligga vid kaj under hela fredagen.

Plakettceremoni i Stockholm

Efter ankomsten välkomnade Stockholms Hamnar fartyget genom en traditionsenlig plakettceremoni där Viking Glorys seniorbefälhavare Ulf Lindroos deltog.

– Den långa färden från varvet i Kina var förstås spännande. Men det är ändå väldigt speciellt att för första gången få köra in mot Stockholm och färdas genom världens vackraste skärgård med Viking Glory. Nu ska det bli fantastiskt att få hälsa svenska gäster välkomna ombord på detta vackra och toppmoderna fartyg, säger Ulf Lindroos i ett pressmeddelande.

Under ceremonin vid Stadsgårdsterminalen närvarade även Peter Hellgren, vd för Viking Line Skandinavien AB samt bolagets försäljningsdirektör Kenneth Gustavsson.

– Efter två år av utmaningar under pandemin är det extra roligt att få se Viking Glory vara på plats. För oss symboliserar fartyget inte bara en fortsatt satsning på hållbart resande över Östersjön, utan även friheten att äntligen få börja resa på riktigt. Vi ser fram emot att de första passagerarturerna ska börja den 1 mars, säger Kenneth Gustavsson i pressmeddelandet.

  • Viking Glorys premiäranlöp i Stockholm
  • Viking Glorys premiäranlöp i Stockholm
  • Viking Glorys premiäranlöp i Stockholm.
  • Viking Glorys premiäranlöp i Stockholm
  • Viking Glorys premiäranlöp i Stockholm

Viktigt för besöksnäringen i regionen

Vid ceremonin närvarade även Anders Nordlund, hamnkapten i Stockholms Hamnar AB och Stefan Scheja, marknadsansvarig för kryssning och färjor på Stockholms Hamnar AB. För Stockholms Hamnar är Viking Glory en symbol för en ny generation klimatsmarta fartyg, men också en viktig nyckel för att få igång resandet efter pandemin.

– Att Viking Line gör den här satsningen är glädjande då besökarna som kommer över Östersjön utgör en betydande del av Stockholms besöksekonomi. Rederiernas och hamnarnas samarbete med besöksnäringen är en av nycklarna för att få i gång resandet igen. Viking Glory är därför ett välkommet tillskott till flottan som trafikerar Stockholm. Ett imponerande fartyg som är en stolthet för varje hamn. Och under ytan finns mycket av teknik och lösningar som symboliserar framtiden för passagerartrafik, säger Joakim Larsson (M) ansvarigt borgarråd Stockholms Hamnar i pressmeddelandet.

Trafikstart i mars

Under fredagskvällen lämnar Viking Glory Stockholm igen. Med start den 1 mars kommer fartyget att trafikera rutten Stockholm–Åland-Åbo dagligen med avgång kvällstid från Stockholm.