Fotograf: EUNAVFOR

Kategori: Container | Tank | Torrlast

Västafrikanska ledare vädjar om hjälp

Efter den senaste tidens eskalering av piratdåd utanför Västafrika vädjar nu de berörda länderna om hjälp. En internationell örlogsstyrka liknande den utanför Somalia står högst på önskelistan. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]�gst på önskelistan. 

Önskemålet om internationell hjälp mot piratverksamheten i Guineabukten utanför Västafrika kommer efter den nyligen publicerade rapporten från Oceans Beyond Piracy (OBP) om att det nu sker fler piratattacker utanför Västafrika än utanför Somalia. 

Som i Adenviken

– Jag vädjar till världens ledare att visa samma hårda attityd i Guineabukten som i Adenviken, där de internationella örlogsstyrkornas närvaro har resulterat i en drastisk minskning av piratverksamheten, sade Elfenbenskustens president Alassane Ouattara vid ett möte i Kameruns huvudstad Yaounde tidigare i veckan, där statsöverhuvuden från elva västafrikanska länder hade samlats i två dagar för att enas om en gemensam strategi mot piratdåden i regionen.   

Som Sjöfartstidningen tidigare har berättat är det främst olja som piraterna i Guineabukten är ute efter. När allt fler oljemyndigheter görs i regionen så riskerar dessutom allt fler länder att utsättas för piratattacker – länder som nu alltså gemensamt vädjar om internationell hjälp mot den kriminella verksamheten.    

Del av insatsstyrka

Ett konkret förslag som framkom vid mötet var att den örlogsstyrka man vädjar om skulle kunna vara en del av den framtida militära insatsstyrka som Afrikanska unionen nyligen beslutat om att inrätta i syfte om att förhindra möjliga konflikter. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]