Äpplet, kanonport sedd utifrån, på övre batteridäck vid styrbords akter.

Fotograf: Jim Hansson, Vrak/SMTM.

Vasas systerfartyg hittat

Marinarkeologer från museet Vrak har hittat vraket efter Vasas systerfartyg Äpplet i Stockholms skärgård.

Måndagen var en stor dag för marinarkeologerna vid museet Vrak i Stockholm. Då avslöjade de för allmänheten att de har hittat vraket efter örlogsfartyget Äpplet, vilket är Vasas systerfartyg och som länge varit en gåta eftersom det inte har hittats. Äpplet sjösattes 1629 och är byggt av samma skeppsbyggmästare som färdigställde Vasa ett år tidigare.

Hittat utanför Vaxholm

Vraks marinarkeologer har tillsammans med marinen gjort dykningar vid flera tillfällen i Oxdjupet utanför Vaxholm i Stockholm. I december 2021 upptäckte de ett mycket stort fartygsvrak där skeppssidorna låg delvis nedfallna på botten, men där skrovet var bevarat i övrigt upp till det undre kanondäcket. I de nedfallna sidorna fanns kanonportar i två olika nivåer, vilket indikerade att det rörde sig om ett örlogsskepp med två kanondäck.

– Pulsen steg rejält när vi såg hur likt vraket var Vasa. Både konstruktionerna och de kraftiga dimensionerna kändes väldigt bekanta. Hoppet om att hitta ett av Vasas systerskepp tändes hos oss, berättar Jim Hansson, marinarkeolog på Vrak i ett pressmeddelande.

Ny undersökning våren 2022

En andra, mer noggrann undersökning gjordes under våren 2022. Vid dykningar påträffades skeppstekniska detaljer som hittills bara setts på Vasa och ett flertal prover och analyser gjordes. Det framkom bland annat att eken till skeppsvirket huggits 1627 i Mälardalen – på samma plats som Vasas virke något år tidigare.

– Mått, konstruktionsdetaljer, träprover och arkivmaterial pekade alla åt samma håll – vi hade hittat Vasas systerskepp Äpplet, säger Patrik Höglund, marinarkeolog på Vrak, i pressmeddelandet.

Ny kunskap och historia

Att marinarkeologerna nu är säkra på att de hittat Äpplet ger ny och viktig kunskap.

– Med Äpplet kan vi lägga ytterligare en viktig pusselbit i utvecklingen av svenskt skeppsbyggeri. Och det är först nu vi verkligen kan undersöka skillnaderna i Vasas och Äpplets konstruktioner, säger Jim Hansson.

– Det här kommer hjälpa oss förstå hur de stora krigsskeppen utvecklades från det instabila Vasa till sjödugliga bjässar som kunde behärska Östersjön – en avgörande faktor för Sveriges framväxt som stormakt på 1600-talet, berättar Patrik Höglund.

Museet Vrak betonar att det råder totalt dykförbud i området där vraket ligger. På onsdag klockan 18 berättar Vraks marinarkeologer mer om Äpplet för besökare på plats i museet och genom en livesändning via webbplatsen vrak.se.

FAKTA: Äpplet

Gustav II Adolf skrev 1625 under ett kontrakt för att bygga två stora örlogsfartyg – Vasa och Äpplet. Knappt ett år efter Vasas förlisning 1628 var Äpplet färdigbyggt. Konstruktör var Hein Jakobsson, samme skeppsbyggmästare som färdigställde Vasa. Han insåg att Vasa hade fel proportioner redan innan hon sjösattes vilket skulle kunna leda till instabilitet. Äpplet byggdes därför bredare än Vasa. När Sverige 1630 gick in i det 30-åriga kriget fanns Äpplet i armadan som seglade mot Tyskland. Skeppet dömdes ut i december 1658 och året efter sänktes Äpplet vid Vaxholm.