Fotograf: Mathias Luther

Kategori: Ekonomi | Skeppsbyggnad

Vapaavuori lovar ge varvet flankstöd

Finlands näringsminister Jan Vapaavuori säger att den finska regeringen håller daglig kontakt med varvsbolaget STX för att garantera att inget går snett med bygget av två kryssningsfartyg i Åbo. Vapaavuori besökte på måndagen varvet.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]te på måndagen varvet.

– Staten gör allt för att man skall kunna behålla de beställningar man har här. Det kommer inte att vara lätt men vi gör vårt bästa. Vi förhandlar dagligen med varvets ägare, med fartygens beställare på TUI Cruises och med andra parter, sade Vapaavuori då han mötte pressen i Åbo.

Enligt Vapaavuori kan man ändå inte konkret förhandla om att köpa upp varvet eftersom ägaren (det koreanska moderbolaget) klart har sagt att det inte är till salu. 

Vapaavuori träffade också STX Finlands koreanska VD och styrelseordförande Su-Jou Kim på varvet i Åbo men det mötet var kort och formellt. Ministern bänkade sig framför pressen tillsammans med STX Finlands vice-VD Jari Anttila som också tidigare företrätt bolaget i den finska offentligheten.

Intresserade av att köpa

Vapaavuori träffade under dagen representanter för Åbo stad, landskapet och STX-varvens underleverantörer. Just underleverantörerna har försökt organisera ett konsortium som skulle satsa på att köpa upp hela Åbovarvet eller största delen av det och sedan trygga finansieringen för framtiden.

De senaste dagarna har också stadsdirektörerna i Åbo och Raumo som vardera har ett STX-varv sagt att de inte utesluter att städerna direkt går in som ägare för en övergångsperiod. Det finns farhågor för att varvets verksamhet stryps genom att underleverantörer inte mera vågar jobba på kredit för STX. Enligt varvschef Anttila har ingen ännu dragit sig ur samarbetet men det är klart att en finansieringslösning borde tryggas ”inom nära framtid”.

– Många är oroliga, och det är klart att den här uppståndelsen också inverkar, säger han.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]