Illustration av kollisionen ur haverirapporten från Statens havarikommisjon for transport.

Fotograf: SHT

Kategori: Haveri

Vaktchef dömd till fängelse för Helge Ingstad-olyckan

Vaktchefen på fregatten Helge Ingstad, som kolliderade med tankern Sola TS 2018, har i norsk tingsrätt dömts till 60 dagars fängelse för sitt agerande vid haveriet.

I november 2018 kolliderade fregatten Helge Ingstad med tankfartyget Sola TS i Hjeltefjorden nordväst om Bergen. Fregatten, som enligt uppgifter i norska medier kostade närmare fyra miljarder norska kronor vid anskaffning, sjönk efter kollisionen och bärgades i februari 2019 men fick skrotas. Maltaflaggade tankfartyget Sola TS, som vid kollisionen var lastat med råolja, blev inte värre skadat än att det efter kollisionen kunde fortsätta till sin destination. Inga personer ombord på de båda fartygen blev allvarligt skadade.

Oenig expertdomare

Nu har Helge Ingstads 33-årige vaktchef, som navigerade fregatten vid kollisionen, dömts i civil domstol för sitt agerande vid haveriet. Mannen nekar till brott men döms i Hordalands tingsrätt till 60 dagars villkorligt fängelse.

En sakkunnig domare i målet, som själv har bakgrund som officer på en fregatt, var skiljaktig och yrkade på att 33-åringen skulle frikännas.

Navigerade vårdslöst

Enligt åklagaren, som yrkade på 120 dagars villkorligt fängelse, har vaktchefen inte i tillräcklig grad följt med på radarn. Han uppfattade inte radiokommunikationen och navigerade fregatten på ett vårdslöst sätt. Ingen annan persons agerande ombord på fregatten kan enligt åklagaren urskulda vaktchefens agerande.

Vaktchefen tar enligt sin försvarsadvokat domen hårt. Mannen arbetar på en annan fregatt och chefen för norska sjöförsvaret uppger till norska TV 2 att han kommer att kunna fortsätta att tjänstgöra i försvaret oavsett domen.