Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Haveri | Specialfartyg

Uttjänt bogserbåt i motorhaveri

Den gamla bogserbåten Rosenborg som idag används som fritidsbåt fick vid 19-tiden på torsdagskvällen den 7 mars motorhaveri sydväst om Trelleborg.   

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]äst om Trelleborg.   

Efter att haveristen ropat mayday, kallat på JRCC och uppgett att man inte längre kunde manövrera båten anlände en dansk räddningshelikopter, Sjöräddningssällskapets räddningsbåt Elsa Johansson, lotsbåt samt kustbevakningsflyget KBV 501 till platsen. 

Ombord på båten fanns fem personer som lyftes upp och fördes i land i Trelleborg av den danska räddningshelikoptern. I samband med haveriet uppstod en mindre brand som resulterade att de ombordvarande drabbades av rökskador och fick föras till sjukhus. Samtliga uppges ha fått lämna sjukhuset på fredagsmorgonen. 

Fick driva fritt

På grund av det hårda vädret och den grova sjö som rådde på torsdagskvällen kunde bogseringen av båten in till Malmö hamn inte inledas förrän tidigt på fredagsmorgonen den 8 mars. Natten till fredagen övervakades haveristen av Kustbevakningen, som uppger att båten under natten hann driva 16 sjömil in mot danskt vatten. I skrivande stund bogseras haveristen mot Malmö av KBV 001 och KBV 202, dit hon väntas anlända vid 15-tiden på fredagen. 

Enligt Kustbevakningen finns det ingen överhängande risk för oljeutsläpp då båten inte fick några yttre skador.   

Byggdes för Normandie-invasionen

Enligt www.tugboatlars.se byggdes Rosenberg 1944 i Florida för den amerikanska armén i syfte att användas som bogserbåt vid invasionen i Normandie. Från 1946 till 1983 var båten i norsk ägo, innan den såldes till Sverige och sedermera blev fritidsbåt. 

Rosenberg är på 142 ton och 25 meter lång. Den har nyligen restaurerats och var nyinköpt och skulle köras till Göteborg. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]