Fotograf: Utö Rederi

Kategori: Fartygsaffärer | Passagerarsjöfart

Utö Rederi sålt till fransk kollektivtrafikjätte

Franskägda Transdev har förvärvat Utö Rederi. Överlåtelsen skedde den 1 juni 2019 och namnet Utö Rederi AB ska kvarstå.

Utö Rederi, som har sin verksamhet i Stockholms södra- och sydöstra skärgård, äger fem egna fartyg och driftar två av Waxholmsbolagets. Till bolaget är fyra underleverantörer (Haninge Charter och Sjötaxi AB, Dalarö Sjötransporter, Runmarö Båttaxi AB, Landsortstrafiken AB) knutna via Waxholmsbolagets trafikavtal, som trädde i kraft våren 2016.

Underleverantörer

Gustaf Myrsten, som ägt Utö Rederi sedan 2005, säger till Sjöfartstidningen att de första tio åren var lite ”knackiga”.

– Men i och med upphandlingen, som gav oss några stora underleverantörer, fick vi en helhet i trafiken och och det blev betydligt mer stabilt.

I dag har Utö Rederi 30 anställda och omsatte 74 miljoner kronor under 2018. Resultatet för året landade på dryga 8 miljoner. Nu vill Gustaf Myrsten dra ner lite på tempot. 

– Jag har ju kvar Sea You Rederi som har trafiken på Gotska Sandön och ett engagemang i Rederi AB Ballerina som kör linje 80 i Stockholm mellan Nybroviken och Frihamnen via Nacka och Lidingö. Jag kommer fortfarande att ha att göra.

Driver skärgårdstrafik

Köparen Transdev Sverige driver redan skärgårdstrafik och pendelbåtar i Stockholm och Göteborg samt frakttrafik i Göteborg, genom dotterbolagen Blidösundsbolaget och Styrsöbolaget.

Med förvärvet utökar företaget samarbetet med Stockholms Läns Landsting och Waxholmsbolaget. Gunnar Schön, vd för Transdev Sverige, säger i ett pressmeddelande att förvärvet är en del i en satsning på kollektivtrafik till sjöss och på Stockholmsregionen.

– Utö Rederi är ett bra komplement till våra befintliga båtaffärer i Stockholm och Göteborg. Det är dessutom ett välskött rederi med väldigt nöjda kunder, fortsätter han.

Kompletterande trafik

Genom förvärvet av Utö Rederi kompletterats nuvarande trafik i mellanskärgården med sträckor i södra- och sydöstra skärgården. Utö Rederi kör mestadels upphandlad trafik men också charterverksamhet.

Gustaf Myrsten är övertygad om att Transdev blir en bra ägare som med sin tidigare erfarenhet av sjöfart har förmågan att fortsätta att utveckla verksamheten.