En missil avlossas från ett militärfartyg under den USA-ledda attacken mot militära mål på huthikontrollerat område i Jemen. Bilden publicerades idag på plattformen X av US Central Command.

Fotograf: US Central Command

Kategori: Säkerhet

USA-ledd attack mot huthimål i Jemen

Som ett svar på attackerna mot handelssjöfarten i Rödahavsområdet genomförde amerikanska och brittiska styrkor, med stöd från Australien, Kanada, Nederländerna och Bahrain, under natten till fredag gemensamma bombanfall mot mål kopplade till huthirörelsen i Jemen.
Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att nattens räd bland annat riktades mot en militärbas vid flygplatsen i Jemens huvudstad Sanaa, en huthibas i Hodeidah vid Rödahavskusten och flera militära anläggningar i Hajjah-regionen. Målen inkluderade radarsystem, luftförsvarssystem och lagrings- och uppskjutningsplatser för drönare och missiler.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only], under natten till fredag gemensamma bombanfall mot mål kopplade till huthirörelsen i Jemen.”} /–>

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att nattens räd bland annat riktades mot en militärbas vid flygplatsen i Jemens huvudstad Sanaa, en huthibas i Hodeidah vid Rödahavskusten och flera militära anläggningar i Hajjah-regionen. Målen inkluderade radarsystem, luftförsvarssystem och lagrings- och uppskjutningsplatser för drönare och missiler.

Försvaga rebellerna

USA:s centrala militärkommando säger i ett uttalande att målet med anfallen är att ”försämra huthirebellernas förmåga att fortsätta sina olagliga och hänsynslösa attacker mot amerikanska och internationella fartyg och handelssjöfart i Röda havet.”

– Vi håller huthirebellerna och deras destabiliserande iranska sponsorer ansvariga för de olagliga, urskillningslösa och hänsynslösa attackerna mot internationell sjöfart som hittills har påverkat 55 nationer, inklusive att äventyra livet för hundratals sjömän, inklusive USA. Deras olagliga och farliga handlingar kommer inte att tolereras, och de kommer att hållas ansvariga, säger general Michael Erik Kurilla, befälhavare för USA:s centrala militärkommando i uttalandet.

Kan ta till fler åtgärder

USA:s president Joe Biden varnade i ett uttalande på torsdagen för att han inte skulle tveka att vidta ytterligare åtgärder om det behövs.

– Dessa riktade attacker är ett tydligt budskap om att USA och våra partners inte kommer att tolerera attacker på vår personal eller tillåta fientliga aktörer att äventyra navigationsfriheten, sa Joe Biden.

Storbritanniens försvarsdepartement sa i ett uttalande att ”tidiga tecken tyder på att huthiernas förmåga att hota handelssjöfarten har fått sig en törn”. Försvarsminister James Heappey sa att attackerna skedde i självförsvar och att inga ytterligare åtgärder var planerade för närvarande.

Personer i huthirebellernas ledning säger att 73 attacker i fem regioner har skett i Jemen och att fem personer dödades och sex skadades. De kallar attackerna barbariska och grundlösa och säger att de kommer att stå USA och Storbritannien dyrt, rapporterar Reuters.

Billström ser allvarligt på utvecklingen

Sveriges utrikesminister Tobias Billström säger till Sveriges Radio att han ser allvarligt på utvecklingen i Röda havsområdet och att nattens attacker från USA och Storbritannien följer av flera månaders attacker mot sjöfarten från huthirebellerna.

– Sverige, EU, liksom FN:s säkerhetsråd har ju fördömt anfallen och Sverige ser självklart på utvecklingen i Röda havet med stort allvar. Det är viktigt att undvika en militär eskalering och att värna om sjöfartens säkerhet och rätten till fri sjöfart. Och ansvaret för att bryta denna utveckling ligger på huthierna, deras anfall i Röda havet måste upphöra.

På frågan om hur han ser på risken att nattens motattack kan leda till ett storkrig i regionen svarar han:

– Det är ju inte så att vi ser stater som slåss mot varandra, anfallen är riktade mot huthirebellerna i Jemen. Staten Jemen förefaller inte vara ansvarig för attackerna i Röda havet, och det är viktigt att komma ihåg i det här sammanhanget, säger Tobias Billström.

Han tillägger:

– Det finns många lokala konflikter där den största naturligtvis är kriget mellan Israel och Hamas. Men i det här läget måste man också väga in de intressen som finns för att sjöfarten kan färdas obehindrat genom Röda havet, det är en viktig förbindelslänk mellan olika delar av världen och det måste också vägas in i det här sammanhanget när man tittar på de åtgärder som vidtas.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]