Birka på väg från Högakustenbron

Fotograf: Nils Bjuggstam

Kategori: Passagerarsjöfart

Uppsving för längre kryssningar

Redan i nuläget har närmare 80 procent av kapaciteten på sommarens långkryssningar med Birka Cruises bokats upp.

Intresset för kryssningar som semesterform växer bland svenska resenärer, uppger Birka Cruises. Närmare 80 procent av sommarens långkryssningar är sålda, detta innebär en ökning med 45 procent jämfört med samma period förra året.

– Förra året var rekordtidigt, i år kommer bokningarna ännu tidigare. Kryssningar är en reseform som i sig blir mer och mer populär i Sverige, en kryssning upplevs som ett enkelt och prisvärt sätt att resa, säger Marie Malmroos, kommunikatör på Birka Cruises, till Sjöfartstidningen.

Åtta långkryssningar

Förutom de ordinarie dygnskryssningarna från Stockholm till Mariehamn arrangerar Birka Cruises inkommande sommar åtta längre kryssningar på mellan två och fyra dygn från Stockholm till olika resmål kring Östersjön med sitt kryssningsfartyg Birka.

– Kryssningarna är här för att stanna hos svenska resenärer. Mycket upplevelser för pengarna är extra värdefullt när tid är en lyxvara. Att åka direkt från centrala Stockholm och slippa flyga runt halva jordklotet för att kryssa är också en stor fördel, säger Marcus Hammarström, marknadschef Birka Cruises.

Höga Kusten populärast

Den kryssningsresa som säljer bäst är ”Höga Kustens skärgård och Luleå”. Sommarens tre kryssningar var fullbokade inom loppet av två veckor.

Sommaren 2017 arrangerar Birka Cruises även långkryssningar till Lübeck, Köpenhamn, Gotland, Warnemünde och Bornholm. På kryssningarna tillbringas en dag i varje hamn, antingen på egen hand eller på guidade utflykter.