Fotograf: North Sea RoRo

Kategori: Ekonomi | RoRo

Uppstickare på Nordsjön ger upp

Drygt ett år – så länge höll uppstickaren North Sea RoRo ut mot giganten DFDS Seaways på den tuffa Nordsjömarknaden. Efter en konstant kamp mot röda siffror i räkenskaperna lägger man nu ned trafiken mellan Göteborg och England. 

Beskedet om att North Sea RoRo avbryter sin Nordsjötrafik med omedelbar verkan kom bara några veckor efter att företagets vd Dan Ericsson i en intervju med Sjöfartstidningen uttryckt optimism om framtiden, inte minst med tanke på företagets kapitalstarka ägare. 

En av dessa ägare har varit det svenska transport- och speditionsföretaget NTEX, som också var en av initiativtagarna till North Sea RoRo då det drog igång sin verksamhet i januari 2012. 

Att NTEX menade allvar med satsningen på North Sea RoRo visade sig snart genom att man flyttade över stora mängder fraktvolymer från Nordsjödominanten DFDS Seaways – där man tidigare varit den enskilt största kunden och förra året svarade för 15 procent av omsättningen – till just North Sea RoRo. 

Följden av uppstickarens snabbt erövrade fraktvolymer blev ett priskrig på Nordsjötrafiken – ett krig där bjässen DFDS Seaways nu alltså har avgått som segrare. 

Trafiken har bedrivits från bilterminalen i Göteborgs hamn, Gothenburg Car Terminal, som drivs av Logent. Logent har också varit ansvarig för stuveri och fungerade dessutom som agent för North Sea Roro. 

De sista turerna mellan Göteborg och Killingholme avgick lördagen den 9 mars. 

Samtidigt som traileroperatören NTEX flyttar tillbaka sina volymer till DFDS meddelar DFDS att man har beslutat att åter öka kapaciteten på sin linje Göteborg-Immingham/Tilbury.