Positivt resultat för Helsingborgs hamn.

Fotograf: Helsingborgs Hamn

Kategori: Hamn/Logistik

Uppåt för Helsingborgs hamn trots pandemin

Helsingborgs hamn gjorde ett bra resultat under 2020. Godsvolymerna har varit stabila och containerhanteringen minskade med enbart 2,5 procent TEU, uppger hamnen.
Helsingborgs hamns resultat förbättrades till 67 miljoner kronor 2020 jämfört med 61 miljoner 2019, det trots tappade intäkter från färjetrafiken på 14 miljoner kronor. Det uppger hamnen i ett pressmeddelande.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]

Helsingborgs hamns resultat förbättrades till 67 miljoner kronor 2020 jämfört med 61 miljoner 2019, det trots tappade intäkter från färjetrafiken på 14 miljoner kronor. Det uppger hamnen i ett pressmeddelande.

Vi landar mjukt och bra utifrån de givna förutsättningarna som varit dystra och riktigt tråkiga för en del av våra kunder. Att vi lyckas så pass bra handlar en hel del om vårt interna kostnadsarbete och tittar man bara på den slutgiltiga raden indikerar årets siffror ett resultat som vid en första anblick är viktigt att sätta i sitt sammanhang, säger Malin Wingren som är ekonomichef i Helsingborgs hamn, i pressmeddelandet.

Mindre reparationskostnader

Bidragande faktorer har enligt hamnen varit gynnsamma el- och drivmedelskostnader, mindre reparations- och underhållsarbeten samt lägre avskrivningar på magasin.

Intäkterna har minskat, där det största tappet handlar om färjeleden Helsingborg–Helsingör. Personbilstrafiken har halverats jämför med 2019 och lastbilstrafiken minskade med 4 procent.

Stabil efterfrågan

Efterfrågan för godstrafiken har varit stabil trots pandemi och lågkonjunktur, uppger hamnen vidare. Antalet rederier och antalet containeranlöp till Helsingborgs hamn var under 2020 i nivå med 2019. God spannmålsskörd 2020 och högre volymer olja medverkade till bättre bulkvolymer genom hamnen.

– Vi har goda förhoppningar om framtiden och har spännande år framför oss med flytt och uppbyggnad av den nya containerterminalen som ska kunna hantera framtidens godsmängder baserat på en uträkning om 2-4 procents volymtillväxt årligen, säger Malin Wingren.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]