Fotograf: Unifeeder

Kategori: Container | Ekonomi

Unifeeder befäster sin ställning

Unifeeder har köpt feederrederiet United Feeder Services med huvudkontor på Cypern och som driver en omfattande feederverksamhet främst i Medelhavet och Svarta Havet, men också sedan 2011 två slingor i Nordeuropa med Hamburg som hub.

Unifeeder har en flotta på över 40 fartyg och i United Feeder Services ett 25-tal. Tillsammans blir de det största feederrederiet i Europa. Man kommer att operera som självständiga bolag men man räknar med effektivitetsvinster.

Svensk ägare

Unifeeder är idag ”svenskägt”. Det danska rederiet med högkvarter i Århus ägs sedan i våras av Nordic Capital som etablerades i Stockholm 1989 och har huvudkontoret där även om bolaget är registrerat på Jersey. Huvudinriktningen är investeringar i Norden och Tyskland.

Nordic Capital har listats som ett av världens 50 största riskkapitalbolag och har idag företag som Cloetta, Ellos och Resurs-koncernen i portföljen. På det våta sidan finns en kontrollerande andel i Oslo-baserade Master Marine som äger och driver en jack-up bostadsrigg. Riggen är utchartad till ConocoPhillips på en treårscharter på Ekofiskfältet.