Handelsfartyg har sedan november 2023 utsatts för attacker i både Röda havet och utanför Aden. Huthirörelsen har legat bakom de flesta. Bild ur en film som huthirebeller släppte efter kapningen av NYK:s fartyg Galaxy Leader i november. Arkivbild.

Kategori: Säkerhet

Två fartyg i brand efter attack utanför Jemen

Två handelsfartyg ska ha fattat eld efter att ha träffats av missiler utanför Jemens kust, uppger flera internationella medier. Inga personskador har rapporterats.

Ett lastfartyg flaggat på Antigua och Barbuda ska i lördags kväll ha träffats av en missil och börjat brinna 83 sjömil sydost om Aden. Uppgifterna kommer från det brittiska säkerhetsföretaget Ambrey och återges av flera internationella medier. Fartyget ska ha gått på en sydvästlig kurs med drygt 8 knops fart när förskeppet träffades av en missil. En brand bröt ut ombord men kunde släckas. En andra missil ska ha siktats men missat fartyget. Små båtar i närheten ska också ha öppnat eld mot fartyget, som därefter bytte kurs. Inga personskador har rapporterats.

Besättningen oskadd

”Hela besättningen rapporteras vara oskadd och fartyget fortsätter nu till nästa hamn” uppger den brittiska branschorganisationen UKMTO i ett uttalande.

Den iranstödda huthirörelsen, som sedan november förra året utfört flera attacker mot handelsfartyg i området, har enligt internationella medier inte omedelbart tagit på sig attacken.

Natten till söndag ska ytterligare en attack ha skett, då ett handelsfartyg träffades av en missil i aktern 70 sjömil sydväst om Aden. Även denna attack resulterade i en brand ombord, men inte heller här har några personskador rapporterats.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]